Saako vessassa käydä varmuuden vuoksi? Erikoislääkäri vastaa

Kannattaako pissalla käydä varmuuden vuoksi? Yleislääketieteen erikoislääkäri Tuula Tikka vastaa Totta vai tarua -väittämiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kannattaako pissalla käydä varmuuden vuoksi? Yleislääketieteen erikoislääkäri Tuula Tikka vastaa Totta vai tarua -väittämiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Varmuuden vuoksi pissalla käynti voi olla haitallista. Siksi kannattaa aina odottaa, että tulee tarve virtsata, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Tuula Tikka Trinitas Lääkäritalosta.

Pissalla kannattaa käydä varmuuden vuoksi

Tarua.

Jos vessassa käy silloin, kun ei vielä tunne virtsaamisen tarvetta, rakon sileälihas alkaa reagoida entistä voimakkaammin. Se alkaa viestiä entistä herkemmin, että on aika mennä vessaan. Vähitellen siitä voi syntyä hyvin tiheän virtsaamisen kehä.

Pissalla on syytä käydä varmuuden vuoksi vain silloin, kun on lähdössä jonnekin, jossa vessassa käynti ei onnistu.

Lue myös: Voiko pissavaivan saada liiasta kahvin juonnista?

Normaalisti vessakäyntejä on vuorokaudessa 3–5

Totta.

Pissalla käynti riippuu päivän aikana nautitun nesteen määrästä. Talviaikaan ihmisen on hyvä juoda 2–3 litraa nestettä päivässä, ja virtsarakkoon mahtuu kerralla 500–800 millilitraa virtsaa. Suurin osa ihmisistä käy siis pissalla 3–5 kertaa päivässä.

Jos vessakäyntejä on paljon enemmän, on hyvä pitää virtsaamispäiväkirjaa. Siihen merkitään juodun nesteen määrä ja virtsaamiskerrat. Jos nestettä on suhteellisen vähän, mutta virtsaamiskertoja paljon, kärsii todennäköisesti yliaktiivisesta rakosta.

Lue myös: Loppu lirahtelulle! Näin koulutat yliaktiivisen rakon ja vähennät virtsankarkailua

Rakkoa voi kouluttaa itse

Totta.

Virtsarakon toimintaa voi itse kouluttaa niin, että odottaa aina tuntemusta, että on pakko mennä vessaan. Usein rakko kouliintuu myös vahingossa, kun on jotain oikein mukavaa ja kiinnostavaa tekemistä, eikä ehdi miettiä vessassa käyntiä.

Ahdistuneena ja masentuneena ihmiset käyvät tavallista enemmän vessassa. Virtsarakkoa voi treenata myös lantionpohjan harjoituksilla. Esimerkiksi seistessä pakaroiden puristaminen yhteen on hyvä harjoitus.

Pissahädän huijaaminen

Ahdistuneena ja masentuneena ihmiset käyvät tavallista enemmän vessassa. © istockphoto

Lue myös: Kuinka pissahätää voi huijata tiukan paikan tullen? Nappaa näppärät vinkit

Anna.fi: Pissattaako jatkuvasti? Tunnista nämä yliaktiivisen virtsarakon oireet

X