Kuinka puuttua syömishäiriöön?

On tärkeää, että syömishäiriöihin puututaan ajoissa ja tarjotaan syömishäiriöiselle ja hänen perheelleen asianmukaista hoitoa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

On tärkeää, että syömishäiriöihin puututaan ajoissa ja tarjotaan syömishäiriöiselle ja hänen perheelleen asianmukaista hoitoa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Tuttavani teini-ikäinen tytär on talven mittaan laihtunut kovasti. En oikein uskalla ottaa asiaa esille, sillä ystäväni puhuu vain, että tytär syö huonosti. Voinko mielestänne ottaa asian puheeksi?

Vastaus

On syytä olettaa, että tuttavasi tytär kärsii syömishäiriöstä, jotka ovat nykyään melko tavallisia. Syömishäiriöt liittyvät nuorilla omaan kasvuun lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi. Asiaa pahentaa vallalla oleva laihuuden ihannointi. Syömishäiriöinen ei yleensä näe itseään muiden silmin, vaan saattaa langanlaihanakin pitää itseään pulskana. Pahimmillaan voidaan puhua hengenvaarallisesta sairaudesta.

Usein perheenjäsentenkin on vaikea huomata, mistä on kysymys. Laihtumista on vaikea havaita, kun asuu päivittäin samassa taloudessa. Nuori voi myös huijata syömällä aterialla lähes normaalisti, mutta oksentamalla ateriansa jälkeenpäin. On tärkeää, että syömishäiriöihin puututaan ajoissa ja tarjotaan syömishäiriöiselle ja hänen perheelleen asianmukaista hoitoa. Ystävät ja sukulaiset voivat olla avainasemassa ja tuoda tarpeellisen ulkopuolisen näkökulman tilanteeseen.

Ehdotan, että otat asian puheeksi ystäväsi kanssa ja kerrot hänelle huolesi. Yritä kuitenkin tehdä se niin, että hän ei koe viestiäsi puuttumisena heidän perheensä asioihin. Tytär voisi mennä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolle keskustelemaan syömisestään ja painonhallinnastaan.

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 31/2012

 

X