Lapsenlapsi ei harrasta

Liikunnalla on tärkeä osa lapsen ja nuoren kehityksessä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuva: Colourbox

Liikunnalla on tärkeä osa lapsen ja nuoren kehityksessä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Lapsenlapsemme, 12-vuotias poika, ei harrasta mitään, vaikka vanhemmat ovat yrittäneet viedä häntä esimerkiksi urheilemaan. Tietokonetta hän kyllä pelaa. Onko mitään keinoa rajoittaa sen käyttöä?

Vastaus

Lapsenlapsenne ei harrasta urheilua, kuten toivotte. Toisaalta hänen tietokoneenkäyttöään voi ehkä pitää harrastuksena. Pojan elämää kannattaakin tarkastella kokonaisuutena. Onko hänen elämänsä tasapainossa? Liikunnalla on tärkeä osa lapsen ja nuoren kehityksessä. Joskus urheiluun liittyy kuitenkin ongelmia, jotka esiintyvät yleensä liiallisena kilpailullisuutena, jotka johtavat itsetunnon vääristymiseen. Lapsi kokee itsensä kelpaavana vain menestyttyään.

Tietokoneella pelaaminen voi parhaimmillaan olla kehittävää ja tukea lapsen kehitystä, mutta pahimmillaan eristää hänet muusta maailmasta. Vanhempien tehtävä on katsoa, mitä lapsi tekee koneensa ääressä – ja kuinka paljon hän viettää aikaa ”virtuaalitodellisuudessa”. Monissa perheissä netissä tai pelaamalla vietetty aika on rajattu selkeästi viikkotunteihin ja kellonaikoihin.

Onko lapsenne perheen ajankäyttö muuten tasapainossa? Perheen kannattaa tarkastella erityisesti vapaa-ajan viettoaan. Ovatko perheenjäsenet tyytyväisiä elämäänsä?

Kari Kiianmaa, psykologi, kouluttaja

Seura 17/2012

X