Missä syöpää seulotaan? Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Suolistosyövän seulonta aloitetaan 60-vuotiailla, ja sitä laajennetaan vähitellen vanhempiin ikäryhmiin.
Suolistosyövän seulonta aloitetaan 60-vuotiailla, ja sitä laajennetaan vähitellen vanhempiin ikäryhmiin. © istockphoto
Suolistosyövän seulonnassa käytetään immunokemiallista ulosteen veritestiä. Sillä pyritään löytämään henkilöt, joilla on polyyppejä tai syövän varhaisvaiheita.

Vuonna 2019 käynnistyi Suomessa uusi suolistosyövän seulontaohjelma. Mikäli syöpä todetaan varhain, se on helpompi hoitaa ja lisäksi se aiheuttaa sairastuneelle vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Reilu kymmenen kuntaa maassamme on aloittanut suolistosyövän seulonnan ulostenäytteestä. Voiko vastaavaan tutkimukseen mennä yksityisesti?”

Näin vastaa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri  Perttu Arkkila.

Ulosteen veritesti

EU suosittaa suolistosyövän seulontaa, mikä on aloitettu maassamme tietyillä paikkakunnilla.

Suolistosyövän seulonnassa käytetään immunokemiallista ulosteen veritestiä. Sillä pyritään löytämään henkilöt, joilla on polyyppejä tai syövän varhaisvaiheita.
Jos testi on positivinen, tehdään jatkotutkimuksena paksusuolen tähystys.

Suolistosyövän selonta aloitetaan 60-vuotiailla

Seulonta on kohdistettu alussa ikäryhmiin, joissa paksu- ja peräsuolensyövän ilmaantuvuus on suurinta, mutta jatkossa otetaan mukaan uusia ikäryhmiä. Seulonta aloitetaan 60-vuotiailla, ja sitä laajennetaan vähitellen vanhempiin ikäryhmiin.

Eri laboratoriot tekevät ulosteen veritestejä, mutta ne eivät ole yleensä yhtä herkkiä tai tarkkoja kuin ainoastaan seulonnassa käytetty testi. Niitä ei yleensä suositellakaan paksusuolensyövän seulontaan.

Suolistosyövän seulontaa järjestetään yli 60-vuotiaille.

Suolistosyövän seulontaa järjestetään yli 60-vuotiaille. © iStock

Tutkimukset yksityisessä terveydenhuollossa

Jos haluaa tutkituttaa paksusuolensa mahdollisen syövän tai polyyppien poissulkemiseksi, voi hakeutua yksityiseen terveydenhuoltoon.

Paksusuolen tähystys on polikliininen toimenpide, jota ennen suoli tyhjennetään tyhjennysliuoksella. Toimenpide on yleensä hyvin turvallinen, eikä ole taitavasti tehtynä erityisen kivulias. Tähystyksen yhteydessä voidaan poistaa mahdollisesti todettavat polyypit ja vähentää näin syöpäriskiä.

Lue myös: IBD-sairaudet: Tulehdukselliset suolistosairaudet ja suolistosyövät yleistyvät nopeasti – verinen uloste on aina vakava hälytysmerkki

Lue myös: Nämä muutokset kehossa voivat olla merkkejä, että sairastat syöpää

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Perttu Arkkila.

Kysy Kotilääkäriltä

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 2/20.

 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X