Johtuvatko täit huonosta hygieniasta?

Täit leviävät helposti lapsesta toiseen. Tartunnalla ei ole mitään tekemistä hygienian kanssa, tartuntatautien terveydenhoitaja Päivi Häkkinen Vantaan tartunta-tauti- ja hygieniayksiköstä kertoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Täit leviävät helposti lapsesta toiseen. Tartunnalla ei ole mitään tekemistä hygienian kanssa, tartuntatautien terveydenhoitaja Päivi Häkkinen Vantaan tartunta-tauti- ja hygieniayksiköstä kertoo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Susanna Haanpää

Täit piinaavat päiväkoti- ja kouluikäisten lasten perheitä. Mistä täit tulevat? Johtuvatko täit huonosta hygieniasta? Miten niistä pääsee eroon? Asiantuntija vastaa täitä koskeviin  totta vai tarua -väittämiin.

Koko perheen ei tarvitse ryhtyä täiden häätöön, jos yhdellä on tartunta.

TOTTA. Ainoastaan todetut tapaukset hoidetaan – koko perheen ei tarvitse pestä hiuksiaan täisampoolla. Näin ehkäistään se, ettei täikanta kehity vastustuskykyiseksi täisampoiden vaikuttaville aineille. Toisinaan suositellaan kuitenkin samassa sängyssä nukkuvien hoitoa, vaikka tartuntaa ei huomattaisi.

Myöskään koko kodin kuuraaminen desinfiointiaineilla ei ole tarpeellista. Tartunnan voi todeta tiheän täikamman avulla. Tartunnan saaneen perheenjäsenen petivaatteet, pipot, kammat ja hiusharjat sekä täisampoopesun jälkeen käytetyt pyyhkeet on pestävä huolellisesti.

Lue myös: Kihomadot paljastaa peräaukon kutina – Kiusallisen loisen häätöön on lääkitys ja kodin siivous tarpeen, kokosimme neuvot!

Täit johtuvat huonosta hygieniasta.

TARUA. Täit kävelevät päästä toiseen, olivatpa hiukset puhtaat tai likaiset. Tartunta ei siis kerro mitään hygienian tasosta.

Kouluissa ja päiväkodeissa tehdään paljon ryhmätöitä, jolloin lapset istuvat lähekkäin. Silloin täit pääsevät tarttumaan helposti lapsesta toiseen. Jos täitä on liikkeellä, on syytä olla lainaamatta toisten pipoja tai kaulaliinoja ja pitää pitkät hiukset kiinni.

Täiden häätö onnistuu kotikonstein.

TOTTA. Yksi tärkeimmistä välineistä on tiheä täikampa, joita saa apteekeista. Sillä käydään hiukset tarkasti lävitse päivittäin täitartunnan ilmaannuttua, jotta täin munat eli saivareet saataisiin irtoamaan hiuksista.

Täikammalla käsittelyn lisäksi  hiuksiin käytetään reseptittä saatavaa täisampoota. Apteekista saatavia hoitovalmisteita on useita erilaisia. Tärkeätä on lukea käytettävän valmisteen hoito-ohjeet ja toimia niiden mukaisesti.

Tehokkaiksi ovat osoittautuneet ainakin tuotteet, jotka sisältävät dimetikonia. Sillä kannattaa pestä hiukset viikon välein kahdesti, vaikka pakkauksessa luvattaisiin yhden käyttökerran riittävän täiden häätöön.

Lue myös Kotiliesi.fi: Tunnista lude – purema, oireet, haju tai uloste voi paljastaa luteet!

Artikkelia on muokattu 16.6.2023 klo 14:10

Täit

Päätäi on juuri ja juuri silmällä havaittava, noin 2-3 mm:n siivetön hyönteinen, joka ei lennä eikä hypi. Se asustaa hiuksissa ja eniten sitä löytyy korvien takaa ja niskasta. Täi siirtyy päästä toiseen ihmisten läheisissä kanssakäymisissä. lasten leikeissä tai vaatteiden välityksellä, esimerkiksi pipoja sovitellessa.

Saivareita, täin munia voi joskus löytyä myös ripsistä ja kulmakarvoista. Saivareet ovat ryynimäisiä, vaaleita ja noin millimetrin kokoisia.

Ihmiskehon ulkopuolelle joutuessaan aikuiset täit kuolevat noin parissa päivässä. Saivareet sen sijaan voivat selviytyä  noin 10 päivää.

Täin aiheuttamat oireet

Täi puree hiuspohjaan ja purema aiheuttaa kutinaa.  Täin puremajäljet ovat punoittavia ja pistemäisiä. Aina ei oireita ole.

Täit kuolevat pakkasessa tai 60-asteessa

Ihoa ja hiuksia vasten olevat kankaat ja hoitovälineet tulee pestä 60 asteessa tai jättää yön yli pakkaseen, jolloin elävät täit kuolevat. Lapsiperheessä myös pehmolelut ja pyyhkeet kannattaa käsitellä.

Täitartunnan hoito

Täiden häätäminen kannattaa aloittaa välittömästi tartunnan ilmaantumisen jälkeen, sillä täit leviävät vauhdilla. Käytä täikampaa ja tarkista koko perheen hiukset huolellisesti. Kaikki tartunnan saaneet kannattaa hoitaa apteekista hankitulla hoitovalmisteella samaan aikaan. Noudata valmisteen ohjeita tarkasti.

 

 

X