Torju syöpää omilla valinnoillasi – Näillä elintavoilla jopa 40 prosenttia syövistä olisi ehkäistävissä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Näin torjut syöpää omilla valinnoillasi
© istockphoto
Arjen teoilla on merkitystä, koska syövistä jopa 40 prosenttia on ehkäistävissä. Torju syöpää ajoissa, terveellisillä elämäntavoilla pääsee pitkälle.

Voisiko silloin elää niin, ettei sairastu syöpään? Voisi, torju syöpää omilla valinnoillasi.

Syövistä jopa 40 prosenttia on ehkäistävissä elintavoilla. Kuitenkaan koskaan ei voida sanoa varmasti, että jos elät näin tai noin, et sairastu syöpään. Sattumalla on aina sormensa pelissä.

”Syöpään sairastuminen on kuin arpajaisiin osallistuminen. Voimme itse valita, minkä tyyppisiin arpajaisiin osallistumme, eli kuinka monta syöpäarpaa on sadassa arvassa, mutta emme voi poistaa näitä syöpäarpoja kokonaan”, kertoo ylilääkäri Eeva Ollila Suomen Syöpäyhdistyksestä.

Torju syöpää tervellisillä elämäntavoilla

Mitkään vippaskonstit eivät auta syövän ehkäisyssä – eikä niitä tarvitakaan. Terveellisillä elämäntavoilla pääsee pitkälle.

Lohdullista on se, että jos syöpä osuu kohdalle, hoidot ovat tehokkaita ja paraneminen erittäin todennäköistä. Ja toipumista voi edistää – kuinkas muuten – elintavoilla.

Silti yksittäisiin ruoka-aineisiin ei kannata kiinnittää liikaa huomiota; se voi johtaa harhaan. Tärkeintä on ruokavalion kokonaisuus päivästä toiseen pitkällä aikavälillä. Satunnaisesta väärin syömisestä ei kannata olla huolissaan.

Rajoita alkoholia ja syöpäriski laskee

Syöpäriskin kannalta kylmä fakta on tämä: mitä vähemmän käytät alkoholia, sitä parempi.

Tupakan ja liikapainon ohella alkoholi on yksi merkittävimmistä elintapatekijöistä syöpien – erityisesti yläruoansulatuskanavan syöpien ja maksasyövän – taustalla.

Alkoholin aiheuttama syöpäriski kohoaa suhteessa elämän aikana juotuun määrään, eikä turvallista annosmäärää voida antaa. Esimerkiksi rintasyöpäriski kohoaa jo lasillisella viiniä päivässä.

Alkoholin etanoli muuttuu elimistössä asetaldehydiksi, joka on karsinogeeni, eli syöpää aiheuttava aine.

Alkoholilla on vaikutuksia myös hormonitasapainoon. Se esimerkiksi lisää estrogeenin määrää elimistössä, mikä voi nostaa rintasyövän riskiä. Alkoholi myös lihottaa.

Lehtikaali

Torju syöpää ja suosi terveellistä ruokavaliota. istockphoto

Pidä paino ja painoindeksi kurissa

Ylipaino ja vyötärölihavuus altistavat rintasyövälle vaihdevuosien jälkeen, paksusuolen ja peräsuolen syövälle, kohdunrungon syövälle, haimasyövälle, ruokatorven syövälle ja munuaissyövälle.

Kun painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (BMI > 30), syöpäriski lisääntyy noin viidenneksellä normaalipainoon verrattuna. Vaikeaan lihavuuteen (BMI > 40) liittyy 1,5 kertaa suurempi riski sairastua syöpään.

Syövän ja lihavuuden yhteys on monimutkainen, mutta tiedetään, että se liittyy kehon aineenvaihduntaan. Kehossa oleva ylimääräinen rasva aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, muuttaa elimistön insuliini- sekä hormonitasapainoa.

Olennaista on kehonkoostumus: Jos painoa nostaa lihaksen, ei rasvan, osuus, syöpäriski ei kohoa.

Lue myös: Tähän kaatuu monen suomalaisen kuntoremontti – Näin ravitsemusterapeutti neuvoo ylittämään elämäntaparemontin yleisimmät kompastuskivet

Tomaatit

Kun painoindeksi ylittää lihavuuden rajan (BMI > 30), syöpäriski lisääntyy noin viidenneksellä normaalipainoon verrattuna. Seppo Saarentola / Kuvaryhmä /SKOY

Pitkäaikainen liikunta kannattaa

Säännöllinen pitkäaikainen liikunta pienentää ainakin paksusuolen syövän, kohdunrungonsyövän ja rintasyövän riskiä.

Liikunta parantaa painonhallintaa sekä vaikuttaa hormoni- ja insuliinitasapainoon.

Liikunta saa myös ravinnon kulkemaan nopeammin suoliston läpi, ja suolisto tyhjenee tehokkaammin. Tämä pienentää suolistosyövän riskiä.

Mitä enemmän ja raskaammin liikkuu, sitä tehokkaammin syöpäriski pienenee.

Vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla rintasyöpäriski on 25 prosenttia pienempi verrattuna vähiten liikkuviin. Paksusuolen syövän riski on joidenkin tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia pienempi niillä, jotka harrastavat säännöllistä liikuntaa verrattuna niihin, jotka eivät liiku.

Lue myös: Onko motivaatio hukassa? Tässä viisi helppoa vinkkiä, joilla kohotat ja herätät sen

Hiihtäminen

istockphoto

Suojaa ihoasi ja vältä turhaa aurinkoa

Ihosyövistä yli 90 prosenttia voitaisiin estää välttämällä liiallista auringossa oleskelua. Auringon UV-säteily pystyy vaurioittamaan ihosoluja ja aiheuttaa näin muutoksia, jotka voivat johtaa ihosyöpään.

Pahanlaatuisimman ihosyövän, melanooman, riskiä nostaa ihon toistuva palaminen auringossa. Yleensä paikallisina syöpinä pysyvät tyvisolusyöpä ja okasolusyöpä ovat puolestaan yhteydessä siihen, kuinka paljon iho on elinaikana saanut aurinkoa.

Suojaudu vaatteilla, aurinkolaseilla ja -suojavoiteilla talvikauden etelänmatkoilla, kevään hiihtohangilla ja kesäauringossa. Päivän kuumimpaan aikaan kannattaa oleskella varjossa.

Muista myös tarkkailla ihoa ja poikkeavia luomimuutoksia.

Tupakoinnin lopettaminen

istockphoto

Lopeta tupakointi – unohda myös sähkötupakka

90 prosenttia keuhkosyövistä ja kolmannes kaikista syövistä johtuu tupakoinnista. Tupakassa on 60 erilaista karsinogeenia. Nuuskassa niitä on 30. Myös sähkötupakan makuaineet voivat aiheuttaa soluvaurioita keuhkoissa.

Keuhkosyövän lisäksi tupakointi on yhteydessä muun muassa suu- ja kurkkusyöpiin, ruokatorven syöpään, suolistosyöpään, rakkosyöpään, sisäelinten syöpiin ja kohdunkaulan syöpään.

Tupakoinnin loputtua keuhkosyöpäriski puolittuu 10 vuoden jälkeen.

Lue myös: Oletko yrittänyt lopettaa tupakoinnin, mutta repsahdat aina uudelleen? Sopiva nikotiinikorvaustuote ja vertaistuki auttavat voittamaan vieroitusoireet

Vinkkejä syövän torjuntaan antaa Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Eeva Ollila, Suomen syöpäyhdistyksen seulontajohtaja Tytti Sarkeala (seulontaosio) sekä ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen (ruokailuun liittyvät osiot).

Juttukokonaisuus on julkaistu aiemmin Kotilääkärin numerossa 2/2019.

3x valintoja lautaselle

Vähennä ja vaalenna lihaa

Kun puhutaan ruoasta, kaikista ilmeisin pahis on prosessoitu liha, eli makkara, kinkku ja pekoni. Prosessoitu liha on ainoa ruoka-aine, joka on WHO:n alaisen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitoksen IARC:n syöpää aiheuttavien aineiden ykköslistalla, eli samassa ryhmässä tupakan, asbestin ja dieselhöyryjen kanssa.

Riski saada paksusuolen syöpä kohoaa 18 prosenttia, jos syö 50 grammaa eli parin pekonisiivun verran prosessoitua lihaa päivittäin. Silti ollaan vielä kaukana esimerkiksi tupakoinnin syöpäriskistä. Säännöllinen tupakointi lisää keuhkosyövän vaaraa 300–800 prosenttia.

Hyvänä kakkosena tulee punainen liha, joka on IARC:n kakkoslistassa, eli sellaisten aineiden joukossa, jotka todennäköisesti aiheuttavat syöpää.

Lihan syöpävaarallisuus liittyy moneen asiaan, eikä kaikkia kytköksiä edes tunneta. Lihan kypsennyksessä korkeissa lämpötiloissa syntyy PAH-yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa syöpää.

Asiantuntijat arvelevat myös, että prosessoidun lihan nitriitit ja nitraatit aiheuttavat oksidatiivista stressiä, jonka seurauksena solut ovat vähemmän kykeneviä puolustautumaan vapailta radikaaleilta.

Yksi vaikutusmekanismi kulkee lihomisen kautta.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran suosituksen mukaan punaista lihaa, eli nautaa, sikaa ja lammasta, sekä lihavalmisteita ei saisikaan syödä kuin korkeintaan 500 grammaa viikossa.

Kasviksia ja marjoja runsaasti

Lautanen kannattaa täyttää kalalla, kasviksilla, palkokasveilla, marjoilla, hedelmillä ja täysjyväviljalla. Marjoissa ja kasviksissa on paljon suoliston ja kokonaisterveyttä tukevia ainesosia kuten vitamiineja, kuituja, fytokemikaaleja ja foolihappoa.

Tutkimusten mukaan näyttää siltä, että Välimeren ruokavalio tai virallisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio suojaa parhaiten syöpätaudeilta.

Onko maito myrkkyä?

Maitotaloustuotteiden eturauhassyöpäriskiä hieman lisäävä vaikutus perustuu IGF-1 -kasvutekijän pitoisuuden nousuun elimistössä. Maitotuotteita ei kuitenkaan pidä vältellä tai yrittää käyttää vähemmän kuin mitä Suomessa suositellaan.

Jos maitotaloustuotteiden käyttö ylittää 50 prosenttia nykyisen suosituksen (5 dl + 2–3 siivua juustoa päivässä) niin eturauhassyövän riski hieman nousee. Toisaalta suolistosyövän riski pienenee, koska maitotuotteiden kalsium suojaa siltä.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

X