Totta vai tarua: Kestääkö psykoterapia aina vuosia?

Psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen mukaan on luonnollista, että psykoterapiassa mieli yhtä aikaa sekä toivoo että vastustaa muutosta: ”Jos muuttuminen tapahtuisi nopeasti, se luultavasti haittaisi jatkuvuuden kokemusta elämässä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Psykoterapiaa antaa psykoterapeutti, joka on saanut siihen lainsäädännössä määritellyn koulutuksen ja Valviralta oikeuden käyttää nimikesuojattua psykoterapeutin ammattinimikettä.

Psykoterapeutti Anna-Mari Nurmisen mukaan on luonnollista, että psykoterapiassa mieli yhtä aikaa sekä toivoo että vastustaa muutosta: "Jos muuttuminen tapahtuisi nopeasti, se luultavasti haittaisi jatkuvuuden kokemusta elämässä."
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

Psykoterapia kestää aina vuosikausia

Tarua. Muutama kerta voi riittää joissakin tilanteissa. Kestoa ei voi tietää tarkasti etukäteen, se kun riippuu ongelmasta ja ihmisestä. Vaihteluväli on suuri. Lyhytterapia voi tarkoittaa esimerkiksi 10­–20 kertaa psykoterapiaa, joskus taas tarvitaan vuosien työskentely.

Psykoterapia kesto riippuu siitä, mitä tarvetta tutkii ja mihin tarpeeseen haluaa saada vastauksia ja kuinka nopeasti asiat muuttuvat, eli kuinka nopeasti pystyy ohjaamaan aivojen liikenteen uusille reiteille. Jotkut ovat nopeita, toisilla mieli on verkkaisempi muuttumaan.

On myös luonnollista, että mieli yhtäaikaisesti toivoo ja vastustaa muutosta. Jos muuttuminen tapahtuisi nopeasti, se luultavasti haittaisi jatkuvuuden kokemusta elämässä.

Lue myös: Milloin kannattaa hakeutua terapiaan? Näin voit varautua jo ennalta ja saat terapiasta enemmän irti – Lue psykoterapeutin vastaukset 10 kysymykseen

Etäyhteydellä tehty terapia ei toimi

Tarua. Korona-aika on opettanut, että etäyhteydellä toteutettu terapia voi olla yllättävän toimiva. Se ei toimi kaikilla kaikissa tilanteissa, mutta sitä voi kokeilla ja havainnoida miltä tuntuu.

Etäyhteydellä tehty terapia on todella tarpeen, kun omalta paikkakunnalta ei löydy terapeuttia.

Psykoterapiaan voi mennä ihan vain selkiyttämään elämäänsä

Totta. Psykoterapian tavoite on hyvinvoinnin kohentaminen. Jos on saanut Kelan kuntoutustuen, sen tavoite on aina työ- tai opiskelukyvyn paraneminen. Silloin kun ihminen itse maksaa käyntinsä, mikään ulkopuolinen taho ei määritä tavoitteita, vaan tavoitteeksi voidaan asettaa vaikka itsetuntemuksen lisääntyminen.

Sen myötä voi syntyä vaihtoehtoja mieleen – syntyy tilaa elää omannäköistä elämää.

Lue myös: Pariterapia on monen pariskunnan viimeinen oljenkorsi – Ota apu vastaan ja lue psykologin vastaukset 10 kysymykseen pariterapian hyödyistä

X