Totta vai tarua: Mitä hyvä mökkiapteekki sisältää?

Minkälainen on hyvä omavaraisen mökkeilijän mökkiapteekki? Mitä lääkkeitä mökillä pitäisi aina olla varalla? Lääkäri vastaa kysymyksiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monet lääkkeet säilyvät useamman vuoden, jos niitä säilyttää ohjeiden mukaan. Kuva: istockphoto

Minkälainen on hyvä omavaraisen mökkeilijän mökkiapteekki? Mitä lääkkeitä mökillä pitäisi aina olla varalla? Lääkäri vastaa kysymyksiin.
Teksti: Tiina Laaninen

Heinäkuu on puolivälissä, onko mökkiapteekki kunnossa? Terveystalon yleislääkäri Anni Saukkola opastaa mökkeilijän omavaraisapteekin perusasioihin.

Särkylääke ja laastarit ovat riittävä mökkiapteekki

Tarua. Nämä ovat tärkeä alku, mutta mökille kannattaa varata lisäksi haavanpuhdistusainetta, sidetaitoksia, antihistamiinia, hydrokortisonivoidetta, ummetus- ja ripulilääkettä sekä aurinko­suojatuotteita. Jokaisen mökkeilijän on lisäksi tärkeä muistaa huolehtia omien reseptilääkkeiden riittävyydestä. Lääkekaapin kanteen kannattaa kiinnittää hätänumeron lisäksi mökkipaikkakunnan terveysaseman päivystysnumero.

Mökkiapteekin lääkkeet on uusittava joka vuosi

Tarua. Monet lääkkeet säilyvät useamman vuoden, jos niitä säilyttää ohjeiden mukaan. Esimerkiksi kosteus ja lämpötilan muutos voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon, joten mikäli mökki ei ole talviasuttava, lääkkeet kannattaa viedä talveksi pois.

Vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet voi viedä veloituksetta apteekkiin. Edes tavalliset särkylääkkeet eivät kuulu roskikseen.

Kyypakkaus riittää, jos kyy puree

Tarua. Jos kyy puree, on otettava yhteys lääkäriin ja varauduttava allergiseen reaktioon, joka voi tulla vasta muutaman tunnin päästä puremasta. Tarvittaessa kannattaa soittaa hätänumeroon.

Kyyn puremassa on tärkeää pysyä rauhallisena ja pitää raaja koholla turvotuksen ehkäisemiseksi ja välttää lihastyötä, kuten kävelyä. Kyypakkauksen tieteelliset näytöt eivät ole kiistattomat, eikä sen tehosta ole varmaa tietoa. Haittaa siitä ei kuitenkaan ainakaan ole.

Lue myös: Matin kunnostama VW Kleinbus on nyt liikkuva kesämökki – Upea retroauto on kuin aikakoneesta tullut

Lue myös: Ahdistaako lomailu kesämökillä sukulaisten kanssa? Näin selviydyt ja jopa nautit – nappaa hilpeät ja helpot vinkit!

X