Totta vai tarua: Onko kurkun kutina varma merkki flunssasta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Allergiakaudella kurkun kutina johtuu useimmiten ristireaktiosta, kertoo professori ja lasten allergologi Erkka Valovirta Turun yliopistosta.

Kurkun kutina on varma flunssan merkki

Tarua. Kurkun kutina voi olla merkki flunssan alkamisesta, mutta varsinkin kevätaikaan se voi liittyä myös siitepölyallergiaan.

Koivulle, heinälle ja pujolle allergiset saavat usein siitepölykauden aikana ristireaktioita tietyistä ruuista, kuten kypsentämättömistä vihanneksista, marjoista ja mausteista.

Ristiallergia oireilee tyypillisesti kurkun, kitalaen ja kielen kutinana. Mitään ruokaa ei kannata varmuuden vuoksi välttää. Jos jokin ruoka-aine selvästi aiheuttaa kutinaa, sitä on hyvä välttää pahimman siitepölykauden ajan.

Lue myös: Kurkku kutisee – Mistä kurkun kutina ja ärsytys voi johtua? Näin erikoislääkäri vastaa

Paras hoito allergiseen kurkun kutinaan on antihistamiini

Totta. Jos kurkun kutina johtuu ristireagoinnista, paras lääke sen hoitoon on antihistamiini. Se vähentää useimpia allergiaoireita, kuten kurkun ja silmien kutinaa sekä aivastelua.

Jos kurkun kutinan lisäksi on myös nenän tukkoisuutta, sitä varten kannattaa hankkia nenään sumutettava lääke. Antihistamiinia saa apteekista ilman reseptiä, mutta sen valintaan kannattaa aina kysyä apua farmaseutilta. Varsinkin jos on muita lääkityksiä, on tärkeää varmistaa, että antihistamiini sopii yhteen niiden kanssa.

Lue myös: Helpotusta allergiaan – Nenäsumute ja silmätipat ovat antihistamiinia tehokkaampia allergiaoireiden lievittäjiä

Hunaja ja inkivääri voivat auttaa rauhoittamaan kutisevaa kurkkua

Totta. Jos kurkun kutina ei johdu ristiallergiasta, on toden­näköistä, että vaivan taustalla on nielun limakalvojen kuivuminen. Sitä kannattaa hoitaa juomalla säännöllisesti ja imeskelemällä esimerkiksi pastilleja.

Vaivaan voi saada apua myös apteekissa myytävästä yskähunajasta, joka lievittää nielun yskäreseptoreiden ärsytystä. Inkiväärin nauttiminen taas lisää syljen eritystä, mikä myös saattaa auttaa rauhoittamaan kurkkua.

Lue myös: Iskikö flunssa ja kuume? Lue lääkärin 10 vinkkiä – Näin helpotat myös nuhaa, yskää ja kurkkukipua

X