Totta vai tarua: Onko lepo selkäkivun lääke?

Sohva on selkäkipuisen surma, alaselkäkipuihin perehtynyt fysioterapeutti Vesa Lehtola Coronarialta sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Monipuolinen liike pitää selän liikkuvana.

Sohva on selkäkipuisen surma, alaselkäkipuihin perehtynyt fysioterapeutti Vesa Lehtola Coronarialta sanoo.
Teksti: Virve Järvinen

Lepo on sitkeän selkäkivun lääke

Tarua. Akuutissa, kovassa selkäkivussa nostetaan jalat ylös ja rentoutetaan selkä. Heti kun olo vähän helpottaa, lähdetään liikkeelle. Asennonvaihtelut pitävät selän aineenvaihdunnan toiminnassa. Liikkumattomuus heikentää lihaksia ja kudoksia ja hidastaa toipumista.

Liikkumisen voi aloittaa kotihommista, ja siirtyä vähitellen kävelyyn tai vesiliikuntaan. Kun liikunnan määrä kasvaa, pitää muistaa levätä.

Selkä ei tykkää taivutuksista

Tarua. Monipuolinen liike pitää selän liikkuvana ja sen rakenteet kunnossa.  Selän toimintakyvystä pidetään huolta kierroilla, kurotuksilla ja taivuttamalla selkää eri suuntiin: eteen, taakse ja molemmille sivuille. Nivelet tykkäävät, kun ne saavat käväistä ääriasennoissa.

Jos tekniikka on kunnossa, reipas sauvakävely on loistavaa liikettä selälle. Selkään tulee kivasti kiertoa, kun sauvan työntöliike jatkuu riittävän pitkälle taakse ja käsi liikkuu lantion ja lonkkaluun takapuolelle.

Lue myös: Kipeä selkä vihloo, miten kivun saa pois? Mistä tunnistaa vaarallisen selkäkivun? Näin neuvoo fysiatrian erikoislääkäri

Kielteiset tunteet tuntuvat selässä

Totta. Kroonisessa selkäkivussa elimistön kipujärjestelmä mukautuu siihen, että jokin ärsyke ylläpitää kipua. Kielteiset tunteet ovat ärsyke, joka lisää herkkyyttä kokea kipua.

Kipu on jokaisen ihmisen oma kokemus. Kokemuksen voimakkuuteen vaikuttaa se, mitä siitä ajattelee. Kivun kanssa pärjää paremmin, kun keskittyy myönteisiin asioihin ja jättää vähemmälle asiat, joiden tekemistä kipu rajoittaa.

Lue myös: Selkä kuntoon ja katkaise kivun kierre! Näin asiantuntijamme opastavat huoltamaan selkää – Kokosimme 18 vinkkiä

X