Totta vai tarua: Onko iho suojattava auringolta myös talvella ja pakkasilla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
suojaa iho talvella
Myös talvella iho kaipaa suojausta kylmältä, tuulelta ja auringonsäteiltä. © iStock
Lue väitteet talvi-ihosta! Talvellakin pitää suojautua auringolta, muistuttaa Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Kristiina Hintsanen.

Talvella iho ei kaipaa aurinkosuojaa

Tarua. Jos talvella liikkuu enemmän ulkona, iho kannattaa suojata ja aurinkovoidetta on ehdottomasti syytä käyttää. Tarve vielä korostuu, kun liikutaan lumisessa maastossa, keli on aurinkoinen ja pilvipeite ohut.

Pilvet vähentävät auringon UV-säteilyä merkittävästi

Tarua. Ohut pilvipeite päästää läpi jopa 90 prosenttia auringon UV-säteilystä. Vasta paksumpi, sadetyyppinen pilvipeite vähentää säteilyä.

Lue myös: Totta vai tarua: Talvella iho on myös altis auringolle – Polttaako kevätaurinko ihon herkemmin?

kevätaurinko porottaa

Kun kevätaurinko porottaa, iho kaipaa jo aurinkosuojaa. © iStock

Tuore lumi heijastaa yli 90 prosenttia UV-säteilystä

Totta. Lumi tuplaa UV-indeksin. Tästä syystä aurinkosuojan tarve talvella korostuu muun muassa hiihtäessä tai lasketellessa. Varsinkin vastasatanut lumi heijastaa auringon UV-säteilyä täydellisen hyvin, sillä siinä kiteet ovat tallomattomat. Talvella tuuli voi hämätä niin, että auringon lämpö ei tunnu iholla, mutta se ei poista aurinkosuojan tarvetta.

Talvella iho saa meikkivoiteesta suojaa UV-säteilyltä

Totta ja tarua. Monissa meikkivoiteissa on kyllä hyvät suojakertoimet, mutta koska niitä käytetään useimmiten ohuelti ja päivän mittaan lisäilemättä, ei meikkivoiteen antama suoja riitä kuin talven pilvisimmillä säillä.

Jos halutaan talvellakin oikeasti suojautua auringolta, niin meikkivoiteen alle on syytä laittaa suojakertoimella 50 varustettua aurinkosuojavoidetta. Eli meikkivoide ei ole luotettava aurinkosuoja.

Lue myös: Iho hehkumaan pakkasesta huolimatta! Näitä kauneustuotteita talvi-iho kaipaa

X