Totta vai tarua: Onko nokkonen pakko kiehauttaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
nokkonen
Nokkonen on villivihanneksistamme tunnetuin, se on hyvänmakuinen, helppo tunnistaa ja vaivaton poimia. © iStock
Vaikka nokkonen on yleinen ja hyvin tunnettu villivihannes, aivan joka paikasta sitä ei kannata poimia, toteaa kasvitieteen professori Jouko Rikkinen Helsingin yliopistosta.

Nokkonen kannattaa ryöpätä ennen käyttöä

Totta. Jos on karskin suutuntuman ystävä, nokkosia voi syödä vaikka raakana. Useimmat eivät nokkosen poltinkarvoista silti pidä. Kun kasvin kiehauttaa kevyesti, poltinkarvat rikkoutuvat ja polttavuus häviää.

Kiehauttamisesta on myös muuta hyötyä: se voi tuhota kasvin pinnalla olevia pieneliöitä ja vähentää nitraatin määrää. Toinen hyvä tapa käyttää nokkosta on kuivata sen lehtiä. Kuivattuja lehtiä voi murskata ja lisätä vaikka perunamuusiin tuomaan väriä, makua ja ravinteita.

Nokkosta voi turvallisesti kerätä mistä tahansa

Tarua. Nokkosta kannattaa poimia vain puhtailta luonnonalueilta, kuten rannoilta ja metsistä. Niitä onneksi riittää Suomessa runsaasti. Nokkosta ei kannata kerätä navetan, ulkohuussin tai kompostin vierestä. Näillä paikoilla kasviin voi kertyä liikaa terveydelle haitallista nitraattia.

Monien muiden kasvien tapaan nokkonen voi myös kerätä itseensä raskasmetalleja. Siksi sitä ei kannata poimia vilkkaiden liikenneväylien lähettyviltä. Lisäksi kaupunkinurmella kasvavia nokkosia on hyvä välttää, sillä niiden maaperää parannetaan usein puhdistuslietteestä kompostoidulla mullalla, joka ei ole paras mahdollinen villivihannesten kasvualusta.

Lue myös: Mikä tekee nokkosesta ihmeruokaa? Kolme faktaa luonnon omasta superfoodista

Nokkonen on todellinen ravintoainepommi

Totta. Nokkosella on ikävä maine rikkakasvina, joka johtuu sen polttavuudesta. Oikealla tavalla valmistettuna se on kuitenkin arvokas hyötykasvi, jonka ravintoainesisältö on runsas.

Nokkonen sisältää muun muassa paljon rautaa ja C-vitamiinia. Lisäksi se sisältää tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja, kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja fosforia.

Lue myös: Rentun ruusu on yllättävä vitamiinipommi – Nämä maitohorsman osat voi syödä

X