Totta vai tarua: Onko vaivaisenluu on rankaisu korkkareiden käytöstä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© iStock
© iStock
Leikkausmenetelmät ovat kehittyneet, joten ortopedille kannattaa mennä, jos jalkaterän kipu rajoittaa liikkumista, ortopedi Reijo Paukku Lääkärikeskus Aavasta kannustaa.

Vaivaisenluu on vanhojen vaiva

Totta. Vaivaisenluu oireilee yleensä 40–50 vuoden iässä. Siihen liittyviä virheasentoja tavataan nuorillakin. Siinä vaiheessa vaivan paheneminen vaivaisenluuksi asti on vielä helpompi estää fysioterapialla tai jalkajumpalla.

Lue myös: Kivulias vaivaisenluu rajoittaa Suvin kenkävalintaa ja harrastuksia: ”Jos haluan juosta, suuntaan uimahalliin”

”Kärsin vuosikymmeniä, kunnes kipukynnykseni kolme vuotta sitten ylittyi.”

”Kärsin vuosikymmeniä, kunnes kipukynnykseni kolme vuotta sitten ylittyi.” Kuva: Sara Pihlaja / Otavamedia

Patti on rangaistus korkokenkien käytöstä

Tarua. On turhaa syyttää itseään nuoruuden kenkävalinnoista. Vaivaisenluun syntymekanismit ovat mutkikkaammat: ne liittyvät jalkaterän rakenteeseen ja askellukseen eli perintötekijät vaikuttavat.

Kengillä on merkitystä sitten, kun ukkovarvas on jo kääntynyt, hoitipa sitä lihasharjoitteilla tai leikkauksella: varpaat tarvitsevat tilaa.

Kipeän jalan lihaksia pitää jumpata

Totta. Mikään jumppa ei korjaa vaikeaa virheasentoa. Kireän pohjelihaksen venyttely sekä säären ja jalkaterän täsmäharjoitteet lievittävät kylläkin oireita, hidastavat vaivan pahenemista ja voivat ehkäistä leikkauksen tarvetta, sillä vaivaisenluu kertoo jalkaterän ponnistuskyvyn ja vakauden heikentymisestä.

Lue myös: Vaivaisenluu kertoo heikosta alaraajan toiminnasta ja voi aiheuttaa polvi- ja lonkkaoireita – Näin pääset eroon vaivaisenluusta

Puukko pahentaa ongelmaa

Tarua. Jalkakirurgi on oikea osoite, kun kivut varpaissa ja päkiässä rajoittavat liikkumista ja kenkien käyttöä. Leikkausten huono maine liittyy vuosikymmenten takaisiin tekniikoihin.

Nyt jalkaterän rakenteesta ja toiminnasta tiedetään enemmän, ja leikkaukset suunnitellaan yksilöllisesti.

Lue myös: Milloin kipuileva vaivaisenluu pitää leikata? Ortopedi vastaa 9 kysymykseen nivelen virheasennon oireista ja hoidosta

X