Totta vai tarua: Onko ylivireä ihminen toimissaan kaikkien tehokkain?

Onko ylivireys tehokkuuden tae? Ei välttämättä. Lisäksi tehokaskin työntekijä osaa pitää riittävästi taukoja päivän aikana, muistuttaa psykologi Minna Martin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onko ylivireys tehokkuuden tae? Ei välttämättä. Lisäksi tehokaskin työntekijä osaa pitää riittävästi taukoja päivän aikana, muistuttaa psykologi Minna Martin.
Teksti: Hanna Vilo

Ylivireä ihminen on kaikkein tehokkain

Tarua. Autonominen hermosto säätelee jatkuvasti vireystilaa. Yleensä vireystila on sietoikkunan sisällä, mikä tarkoittaa, että olo on hyvä ja vaihtelee innostuneesta rauhalliseen.

Jos ihminen tuntee olonsa jatkuvasti kuormittuneeksi esimerkiksi kovan työtahdin takia, hän tuntee samalla itsensä myös uhatuksi. Silloin autonominen hermosto ylivirittyy ja valmistaa elimistöä joko taistelemaan tai pakenemaan.

Ylivireänä järkeä, harkintaa, keskittymistä ja hyvää kommunikaatiota vaativat tehtävät vaikeutuvat ja ihminen on kaikkea muuta kuin tehokas.

Lue myös: Aivot kaipaavat lepoa muulloinkin kuin yöllä – Aivotutkija Minna Huotilainen kehottaa antamaan itselle armoa

Optimivireys vaatii säännöllistä palautumista

Totta. Palautumista ei voi varastoida, vaan sitä tarvitaan päivittäin. Jotta autonomisen hermoston toiminta pysyy sietoikkunan sisällä, työpäivän aikana täytyy pitää riittävästi taukoja. Silloin aivot toimivat hyvin ja mieliala pysyy tasaisena.

Esimerkiksi nukahtamisvaikeudet, ruoansulatusongelmat, ärtyisyys ja työasioiden pyöriminen mielessä vapaa-ajalla voivat olla merkkejä siitä, että hermosto käy jatkuvasti ylikierroksilla ja tarvitsee lisää palautumista.

Lue myös: Käytkö stressaantuneena ylikierroksilla? Näin lievität stressiä, edistät palautumista ja rentoudut hengittämällä

Omaa vireystilaa voi säädellä esimerkiksi hengitysharjoituksilla

Totta. Autonomista hermostoa ei voi suoraan käskeä tekemään jotakin. Sen rauhoittavaa osaa voi kuitenkin aktivoida hengittämällä rauhallisesti ulos ja antamalla sen jälkeen syntyä pienen tauon.

Jos harjoitusta haluaa tehostaa, jokaisella uloshengityksellä voi myös tietoisesti hellittää lihasjännityksiä kasvoilta ja rintakehästä. Rauhallinen olotila ei ainoastaan auta meitä työskentelemään tehokkaammin, se auttaa myös luomaan hyviä ja turvallisia ihmissuhteita.

Lue myös: Korkea leposyke – Mistä liian korkea syke levossa johtuu? Lue erikoislääkäreiden vastaukset 10 kysymykseen

X