Totta vai tarua: Ovatko unilääkkeet haitallisia?

Nykyään korostetaan unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa. Unilääkkeilläkin on paikkansa, toteaa unilääkäri Henri Tuomilehto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pitkäaikaisessa unettomuudessa on aina pyrittävä selvittämään myös unettomuuden varsinainen syy ja hoitamaan sitä.  © iStock

Nykyään korostetaan unettomuuden lääkkeetöntä hoitoa. Unilääkkeilläkin on paikkansa, toteaa unilääkäri Henri Tuomilehto.
Teksti: Tiina Suomalainen

Unilääkkeet ovat haitallisia

Tarua. Unilääkkeet tarjoavat nopean avun tilapäisen unettomuuden hoidossa. Usein tilapäisen unettomuuden taustalla on jokin elämänkriisi.

Unilääkkeitä voidaan käyttää myös pitkäaikaisesti, mutta sopivan lääkkeen valinta ja käyttö on suunniteltava yksilöllisesti, jotta lääkkeen mahdolliset haitat saadaan minimoitua. Lääkärin on keskusteltava asiasta potilaan kanssa.

Pitkäaikaisessa unettomuudessa on aina pyrittävä selvittämään myös unettomuuden varsinainen syy ja hoitamaan sitä. Unilääke ei hoida syytä, vaan vain oiretta.

Lue myös: Uni ei tule – Mikä on tehokkain apu unettomuuteen: magnesium, melatoniini vai unilääke? Näin erikoislääkäri vastaa 12 kysymykseen paremmasta unesta

Unettomuutta voidaan hoitaa antihistamiineilla?

Totta. Perinteisten bentsodiatsepiinien ja niin sanottujen nukahtamislääkkeiden lisäksi unettomuuden hoidossa voidaan käyttää väsyttäviä antihistamiineja sekä myös pienellä annoksella rauhoittavia masennuslääkkeitä.

Vaikka perinteisten unilääkkeiden käyttö on vähentynyt, on unettomuuden lääkehoito edelleen lisääntynyt näiden vaihtoehtoisten lääkkeiden käytön vuoksi.

Lue myös: Mikä auttaa nukahtamaan? Selätä valvominen ja unettomuus – Lue erikoistutukijan ohjeet hyvän unen saamiseen

Vaikka unettomuus turhauttaa, kannattaa siihen suhtautua rennosti ja hyväksyä, että välillä ­nukkuu hyvin ja välillä vähän huonommin. Pitkäaikaiseen unettomuuteen kannattaa hakea apua. <span class="typography__copyright">© iStock</span>

Vaikka unettomuus turhauttaa, kannattaa siihen suhtautua rennosti ja hyväksyä, että välillä ­nukkuu hyvin ja välillä vähän huonommin. Pitkäaikaiseen unettomuuteen kannattaa hakea apua. © iStock

Melatoniini auttaa nukkumaan

Totta. Melatoniinin unta edistävästä vaikutuksesta on vankkaa tutkimusnäyttöä. Pimeähormoni melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja ylläpitämään unta.

Muita luontaistuotteita, kuten rohtovirmajuuresta valmistettua valeriaanaa, voi kokeilla unen edistämiseksi, mutta tieteellinen näyttö niiden tehosta puuttuu.

Lue myös: Melatoniini ei ole vain tarvittaessa otettava unilääke – Näin käytät melatoniinia oikein ja selätät unettomuuden

X