Totta vai tarua: Voiko katupöly olla jopa hengenvaarallista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Katupöly ärsyttää hengitysteiden limakalvoja ja voi lisätä keuhkoinfektioita jopa terveillä, kertoo Hengitysliitto ry:n järjestöjohtaja Mervi Puolanne.

Katupölylle altistuminen voi johtaa jopa kuolemaan

Totta. Katupöly sisältää pääasiassa karkeita pienhiukkasia, jotka jäävät ylähengitysteihin. Katupöly sisältää kuitenkin myös ultrapieniä hiukkasia, jotka päätyvät keuhkoverenkierron kautta verenkiertoon ja sieltä elimistöön.

Hiukkaset aiheuttavat tulehduksia paikallisesti ja laajemmin elimistössä, esimerkiksi verisuonten sisäseinämien pinnoissa. Näillä on keskeinen asema tulehtumis- ja hyytymisprosessien säätelyssä. Suomessa katupöly johtaa vuosittain 50–60 ennenaikaiseen kuolemaan.

Lue myös: Ilmassa meilläkin jo enemmän katupölyä ja vaarallisia pienhiukkasia – Erikoistutkija: ”Monissa Aasian maissa pitoisuudet ovat jatkuvasti kymmenkertaisia”

Koronavirukselta suojaava maski suojaa myös katupölyltä

Totta. FFP2-hengityssuojain suojaa hyvin myös katupölyltä. Ulkoillessa voi käyttää venttiilillistä FFP2-suojainta. Se on vähemmän epämukava, koska se poistaa kosteutta ja lämmintä ilmaa suojaimen sisältä. Lisäksi venttiili pienentää hengitysvastusta ja liikkuessa on helpompi hengittää.

Suojaimen läpi hengittäminen on kuitenkin normaalia raskaampaa, ja liikunnan kuormitus on hyvä olla puolet pienempi verrattuna normaaliin.

Lue myös: Astmaatikko, kärsitkö katupölystä? Helppo niksi suojaa – älä suotta häpeile

Vuotava nenä ja hengenahdistus viittaavat muuhun kuin katupölyyn

Tarua. Katupölykausi osuu samaan aikaan kuin siitepölykausi. Allergisilla siitepölyaltistuksesta oireilevat hengitysteiden limakalvot nenässä ja keuhkoputkissa ovat jo valmiiksi ärtyneet. Katupöly pahentaa näitä oireita.

Allergiaoireisiin voi varautua jo ennakkoon. Limakalvoja voi hoitaa esimerkiksi huuhtelemalla epäpuhtauksia nenäkannulla nenästä ja pullopuhalluksella hengitysteistä.

Lue myös: Helpotusta allergiaan – Nenäsumute ja silmätipat ovat antihistamiinia tehokkaampia allergiaoireiden lievittäjiä

X