Totta vai tarua: Voiko kuumuus pilata lääkkeet?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kuumuus lääkkeet
Kuumuus ja lääkkeet – huomioi nämä asiat helteellä, jotta säilytät lääkkeitäsi oikein. © istock
Lääkepaketti on jäänyt pöydälle, jota auringonsäteet ovat hellineet. Voiko kuumuus pilata lääkkeet? Näin vastaa farmaseutti Nur Türkarsla.

Helle hellii – kuumuus voi kyllä pilata lääkkeet

Totta. Valtaosa lääkkeistä on huoneenlämmössä säilytettäviä (18–25 °C), joitakin lääkkeitä säilytetään jääkaapissa (+2–+8 °C). Huoneenlämmössä säilytettävät lääkkeet ovat osa valoherkkiä, joten lääkkeitä kannattaa säilyttää lääkekaapissa tai -hyllyssä.

Lääkkeen teho voi heikentyä liian lämpimässä, koska lääkeaineen hajoaminen kiihtyy. Lääkkeitä ei kannata säilyttää kylpyhuoneessa, koska siellä sekä lämpö että kosteus voivat heikentää niiden säilyvyyttä.

Vanhentunut lääke voi olla vaarallinen

Lue myös: Helle voi olla vaarallinen kenelle tahansa: Lääkäri antaa 10 vinkkiä suojautumiseen

Totta. Lääke ei muutu yhdessä päivässä vaaralliseksi, mutta lääkkeen teho heikkenee pikkuhiljaa. Tiettyjen lääkeaineiden kohdalla hajoamisreaktiossa muodostuvat aineet voivat olla jopa hengen­vaarallisia.

Lääkkeen vanhentumista ei voi päätellä lääkkeen ulkonäöstä tai hajusta, vaan ainoastaan pakkauksen päivämäärämerkinnästä.

Mitä enemmän käyttää lääkeitä, sitä helpommin iho palaa auringossa

Totta ja Tarua. Osa lääkeaineista herkistää auringonvalolle eli iho palaa normaalia herkemmin tai voi reagoida allergisen ihottuman tapaan.

Herkistymistä voivat aiheuttaa sekä suun kautta otettavat että iholle levitettävät lääkkeet. Tällaisia ovat esimerkiksi osa antibiooteista, tietyt aknelääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, osa psykoosi- ja masennuslääkkeistä sekä iholle levitettävät kipu­geelit, jotka sisältävät ketoprofeenia tai piroksikaamia.

Lue myös: Nämä ovat kalleimmat Kela-korvatut lääkkeet – Miksi lääketehtaat saavat yhä jatkaa rahastamista?

Lue myös: Katso lista! Nämä apteekin lääkkeet ovat turhia tai tehottomia – ”Onko oikein, että näitä myydään? Se on hankala, moraalinen kysymys”

X