Totta vai tarua: Voiko nuuska vieroittaa tupakasta?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Om-arkisto
© Om-arkisto
Nuuska ei toimi tupakasta vieroittamisen apuna, kertoo THL:n erityisasiantuntija Otto Ruokolainen.

Nuuska ei aiheuta syöpää

Tarua. Suomessa yleisesti käytettävän ruotsalaistyylisen vahvan nuuskan kaikkia haittavaikutuksia ei vielä tunneta. Nuuska kuitenkin sisältää paljon syöpävaarallisia aineita.

Nuuskan suoria vaikutuksia eri syöpien kehittymiseen tutkitaan edelleen, mutta tähän mennessä tehtyjen tutkimusten mukaan nuuska näyttäisi lisäävän esimerkiksi peräsuolisyövän, mahasyövän ja haimasyövän riskiä. Tutkimuksessa on myös havaittu, että nuuskan käyttö lisäisi suun alueen ja ruokatorven syöpiä.

Lue myös: Käytätkö nuuskaa? Ei ehkä kannattaisi – näin järkyttäviä muutoksia nuuskan käyttö ja tupakointi aiheuttavat suun terveydelle

Nuuskaaja saa keskimäärin suuremman nikotiiniannoksen kuin tupakanpolttaja

Totta. Nikotiinin huippupitoisuus nuuskan käytössä syntyy hieman hitaammin kuin savukkeilla, mutta pitoisuus säilyy elimistössä pidempään. Nuuskan käyttäjä saakin keskimäärin suuremman annoksen nikotiinia kuin tupakoitsija. Tähän vaikuttaa myös altistusaika; nuuskaa voi käyttää monessa paikassa, jossa tupakointi on kielletty.

Nuuskaa myydään hyvin erilaisilla nikotiinipitoisuuksilla, ja selvitysten mukaan Suomeen myydään Ruotsista keskimäärin vahvempaa nuuskaa kuin mitä ruotsalaiset itse käyttävät.

Lue myös: Oletko yrittänyt lopettaa tupakoinnin, mutta repsahdat aina uudelleen? Sopiva nikotiinikorvaustuote ja vertaistuki auttavat voittamaan vieroitusoireet

Nuuska vieroittaa tupakasta

Tarua. Nuuska on tupakkatuote, ja kaikki tupakkatuotteet ovat terveydelle haitallisia. Nuuska ei toimi vieroituksessa, sillä se aiheut­taa voimakasta nikotiiniriippuvuutta.

Nuuskassa on nikotiinia ja osassa sitä on hyvinkin paljon. On havaittu, että nuuskan käyttö ei näytä lisäävän tupakoinnin lopettamisessa onnistumista.

Lue myös: Mikä auttaisi sietämään tupakan tai nuuskan vieroitusoireita? Lue erikoislääkärin parhaat neuvot, joilla pääset tupakasta tai nuuskasta eroon

X