Totta vai tarua: Voiko vesirokko voi olla jopa vaarallisen raju?

Vesirokko on sitä pahempi, mitä vanhempana sen sairastaa
Totta. Koululaisella vesirokko voi olla vain muutama rakkula iholla. Aikuinen taas saattaa sairastaa kivuliaita rakkuloita ja korkeaa kuumetta pari viikkoa.
Vesirokkovirus hakeutuu mielellään keskushermostoon, ja osa sen tautimuodoista on vakavia. Tällainen on esimerkiksi meningoenkefaliitti, joka aiheuttaa aivokuumetta ja aivokalvontulehdusta.
Vesirokkoon liittyy toisinaan myös jälkitauteja: ihon rakkuloihin voi pesiytyä esimerkiksi vaikea bakteeritulehdus. Sekä jälkitauteja että vesirokkoviruksen vakavia tautimuotoja on pieniä lapsia enemmän 12 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla.
Vesirokkorokote kannattaa ottaa tämänkin takia.
Vesirokkorokote suojaa myös vyöruusulta
Totta ja tarua. Vesirokkorokote suojaa vyöruusulta noin 80 prosenttisesti. Tämä johtuu siitä, että rokote tehoaa Varicella zoster -virukseen, joka aiheuttaa ensin vesirokon ja voi myöhemmin aktivoitua vyöruusuna.
Lue myös: Viheliäinen vyöruusu – hae ajoissa apua
Rokote voidaan antaa vain, jos on varmuus, että ei ole sairastanut vesirokkoa
Tarua. Vesirokon sairastaneen rokottamisesta ei ole haittaa, mutta ei hyötyäkään. Vesirokko tarttuu helposti, noin 95 prosenttia suomalaisista on sairastanut sen ennen kuin täyttää 12 vuotta. Jos tästä ei ole varmuutta, rokote kannattaa ottaa varmuuden vuoksi.”
Lue myös: Vesirokkorokote kansalliseen rokotusohjelmaan – miksi kannattaa suojautua vesirokolta?