Tunnetko someahdistusta? Näistä merkeistä tiedät, että sosiaalisen median käyttöä on syytä annostella uudelleen

Tuntuuko sinusta siltä, että some saa pään kohisemaan, kiireen kasvamaan ja itsetunnon heikentymään? Et ole tunteidesi kanssa yksin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuntuuko sinusta siltä, että some saa pään kohisemaan, kiireen kasvamaan ja itsetunnon heikentymään? Et ole tunteidesi kanssa yksin.
(Päivitetty: )
Teksti: Eveliina Lauhio

Jokaisen somettajan on hyvä pysähtyä miettimään, miksi sosiaalisesta mediasta on tullut niin tärkeää. Tätä mieltä on psykologi Vesa Nevalainen, joka on pohtinut somen olemusta muun muassa blogissaan.

”Ihmisen tulisi kysyä itseltään, miksi kaikkea pitäisi seurata ja miksi kaikkeen pitäisi reagoida. On hyvä pohtia, tapaako tarpeeksi ihmisiä kasvokkain ja onko somella siihen vaikutuksta”, Vesa Nevalainen sanoo.

Oleko liikaa kiinni somessa?

Psykologin mielestä on olemassa selvät merkit siitä, milloin ihminen on liian kiinni somessa. Jos aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä on nenä kiinni ruudussa, somen käyttö on liiallista.

Sosiaalinen media voi alkaa ahdistaa monin tavoin. Se voi saada pään kohisemaan, ajatuksen poukkoilemaan ja ihmisen vertaamaan itseään muihin. Somessa näyttää helposti siltä, että muilla on kauniimmat profiilikuvat, huikeammat urat ja paremmat bileet. Ahdistusta voi aiheuttaa myös tieto siitä, että omia tietoja saatetaan käyttää ilman lupaa johonkin, jota on vaikea hallita. Moni silti sivuuttaa ahdistavat tunteet.

Täyskielto ei välttämättä kannata

”Ihmisillä on valitettavan vankka usko siihen, että juuri hänen asiansa eivät kiinnosta ketään. Omaa someahdistusta kannattaa kuunnella.”

Vesa Nevalainen ei ole joutunut rajoittamaan omaa somen käyttöään, sillä hän kuvailee arjen oleva niin täyteläistä, että somelle ei jää liikaa aikaa. Hän ei usko täyskieltoihin.

”Suosittelen annostelemaan somen käyttöä sopivan kokoisiksi paloiksi.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X