Tähän kaatuu monen suomalaisen kuntoremontti – Näin ravitsemusterapeutti neuvoo ylittämään elämäntaparemontin yleisimmät kompastuskivet

Uusi syys – Parempi minä! Lenkkipolut pursuavat syyskuussa innokkaista kuntoilijoista ja lounaalla herkut vaihtuvat salaatiin. Liian moni unohtaa, että tasapainoinen ruokavalio on elämäntaparemontin onnistumisen salaisuus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Uusi syys – Parempi minä! Lenkkipolut pursuavat syyskuussa innokkaista kuntoilijoista ja lounaalla herkut vaihtuvat salaatiin. Liian moni unohtaa, että tasapainoinen ruokavalio on elämäntaparemontin onnistumisen salaisuus.
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta tietää, mihin suomalaisten kuntoremontit tyssäävät useimmiten. Kun yhdistetään kertaheitolla aloitettu kurinalainen kuntoilu ja ravitsemuksesta tinkiminen, ongelma on valmis.

”Suurin kompastuskivi on muuttaa ruokavaliota kertaheitolla liian radikaalisti”, Mikko Rinta kertoo.

Älä treenaa nälkäisenä

Moni energisempää olemusta tavoitteleva karsii ruokavalionsa minimiin, mutta tekeekin samalla itselleen karhunpalveluksen. Ajatukset nälkäkuurista kannattaa hylätä heti kättelyssä.

”Hyvin suppea ruokavalio voi tuntua toimivan alkuun, mutta pikku hiljaa se alkaa heikentää palautumista ja nakertaa suorituskykyä. Liikkuminen alkaa maistua puulta”, Rinta sanoo.

Monipuolinen ruokavalio on kuntoremontin kulmakivi

Oikeat ruokavalinnat helpottavat elämäntaparemontista kiinni pitämistä senkin jälkeen, kun alkuinnostus on laantunut. Katse siis kannattaa suunnata omalle ruokalautaselle.

Kuntoilijan lautaselta pitäisi löytyä Mikko Rinnan mukaan sekä proteiineja auttamaan lihaksia kehittymään että hiilihydraatteja palautumaan urheilusuorituksesta.

Uusien tapojen opettelu vie aikaa. Rinta muistuttaa, että monen perusliikkujan kohdalla uusien tapojen muodostuminen rutiineiksi saattaa viedä aikaa, jopa vuoden päivät.

”Perusliikkujan on tärkeintä saada asiat rutiineiksi – pysyvään muutokseen pääsemisessä voi kulua jopa vuosi. Muutos on pysyvä vasta silloin, kun uusista tavoista pidetään kiinni myös takapakkien yllättäessä. Silloin esimerkiksi flunssa ei romuta kaikkea, vaan terveelliset valinnat pitävät pintansa silloinkin.”

Huonosti ravittu liikkuja on alttiimpi haavereille

”Tyhjällä vatsalla tehty lenkki voi polttaa hieman tehokkaammin rasvaa, mutta isossa kuvassa se ei kannata. Huonosti ravittuna liikkuminen nostaa aina sairastumisriskiä. Myös haavereita tapahtuu herkemmin, sillä huonosti ravittu hermosto ei toimi optimaalisesti”, Rinta sanoo.

Rinta suosittelee syömään tasapainoisen aterian vähintään 4-6 tuntia ennen liikuntasuoritusta, jotta lihakset saavat energiaa. Jos aterian ajankohdan joutuu jättämään lähemmäksi liikuntasuoritusta, kannattaa napata välipalaksi esimerkiksi juotava jogurtti tai jotakin muuta helposti sulavaa.

Muista juoda – kohtuudella!

Ravitsemusterapetti muistuttaa, että ennen kuormittavaa liikuntasuoritusta kannattaa juoda puolisen litraa vettä. Tämän enempää keho ei pysty kerralla varastoimaan.

Nyrkkisääntönä on hyvä muistaa, että jos urheilusuoritus ei kestä tuntia enempää, huolellinen nesteytys ennen treeniä on riittävä.

Nesteitä Rinta suosittelee juomaan noin puolitoista litraa päivässä. Ylenpalttinen veden juominen ei ole hyväksi: se huuhtoo elimistöä ja voi johtaa hyponatremiaan.

”Omaa nestetasapainoa voi tarkkailla janontunteesta, yleisestä jaksamisesta ja virtsan väristä,” Mikko Rinta vinkkaa.

X