Rakkaus kantaa uusperheessä, kun et kompastu kiireeseen – lue parisuhdetutkijan neuvot

Älä oleta, että yhtenäinen perhekulttuuri syntyy heti. Uusperheen muotoutuminen vaatii aikaa, joustavuutta ja erilaisuuden hyväksymistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heli Vaaranen puhuu uusperhelaumasta, johon voivat kuulua entiset puolisot, heidän vanhempansa ja sisaruksensa. ”Mutta muista myös rajat”, hän kehottaa.

Älä oleta, että yhtenäinen perhekulttuuri syntyy heti. Uusperheen muotoutuminen vaatii aikaa, joustavuutta ja erilaisuuden hyväksymistä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pirjo Kemppinen

Uusperheen suurin kompastuskivi on kiire. Parisuhdetutkija, psykoterapeutti Heli Vaaranen kehottaa isiä ja äitejä löytämään eron jälkeen onnellisuuden lastensa pienperheenä.

”Kahta onnellista pienperhettä voi koettaa yhdistää. Onnistumisen mahdollisuus on silloin paljon suurempi kuin heti eron jälkeen uutta perhettä perustavilla”, hän perustelee.

Rakkaus on perhettä perustaessa tärkeintä, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan ennen kaikkea aikaa perheen muotoutua ja sen jäsenten sopeutua.

”Joissain tutkimuksissa on todettu, että vasta seitsemän vuoden jälkeen uusperhe kokee olevansa perhe.”

Sekin on hyväksyttävä, jos lapset eivät ole valmiita muuttamaan yhteen toisen perheen kanssa.

”Lapsia ei saa jyrätä. Aikuisen tarve perheen perustamiseen ei riitä.”

Hyväksy osasi kakkosena

Uusperheen perustamisen jälkeen on varauduttava siihen, etteivät lapset viihdykään uudessa tilanteessa.

”Heitä on kuultava tarkkaan. Selvitä, miksi he eivät viihdy.”

Paikan löytäminen uudessa perheyhteisössä voi olla vaikeaa aikuisellekin.

”Erolapsilla on useimmiten kaksi elossa olevaa vanhempaa. Älä ota heille kuuluvia vastuita, kuten koulun tai harrastusten valintaa. Voit olla isän tai äidin uusi kumppani ilman uusperheen vanhemman roolia, vaikka luotettava ja avulias aikuinen kaveri. Muodosta rooli, joka on luonteva ja kanna hyvin se osa.”

Avain toimivaan uusperheeseen on hyväksyvän parisuhteen vaaliminen. Lapset menevät senkin edelle.

”Hyväksy osasi kakkosena. Lapset ovat pieniä vain vähän aikaa. Sinä saatat olla puolisosi kanssa loppuelämän”, Vaaranen muistuttaa.

Uusperhe on lauma

Ennen uusperheen perustamista kannattaa keskustella mustasukkaisuuden tunteista. Onko rakkaussuhde riittävän varmalla pohjalla, jotta puolisot kestävät toistensa pitkät poissaolot lastensa luona, harrastuksissa ja jatkuvat tapaamiset entisten puolisoiden kanssa?

”Hyväksy entiset puolisot uuden perheen ulkojäseniksi.”

Entisten puolisoiden lisäksi uusperheeseen liittyy monia muitakin uusia jäseniä. Entisen puolison vanhemmat säilyvät lasten isovanhempina sekä sisarukset setinä, enoina ja täteinä.

”Mitä enemmän perheen ympärillä on ystävällisiä ja auttavia käsiä, sitä parempi. Mutta muista myös rajat. Uusperheissä yksityisyys on kortilla, vaali sitä kuin suurinta aarrettasi.”

Hän puhuu ”uusperhelaumasta”.

”Se sallii hyvin erilaisia ja eri-ikäisiä yksilöitä, tapoja, makuja ja tottumuksia sekä tunteita saman katon alle.”

Ei pidä olettaa, että yhtenäinen perhekulttuuri syntyy ainakaan heti.

”Älä pakota yhtenäisyyttä. Se voi tulla ajan kanssa. Etene pienin askelin. Voit houkutella muita mukaan omaan perhejuttuusi, vaikka perjantai-illan lettukesteihin, kun teet siitä kivaa kaikille.”

Voiko uusperheestä tulla eheä ja yhtenäinen yksikkö?

”Kyllä, silloin kun laumassa sallitaan erilaiset ihmiset, näkemykset, elämänhistoria ja eri intressit yhdessäololle. Hyvä lähtökohta on ajatella, että kelpaamme toisillemme tällaisina.”

 

X