Uutta tietoa painonpudotuksesta: Kertarysäyksellä tehty elämäntaparemontti tuottaa tulosta ja laihduttaa parhaiten suomalaistutkimuksen mukaan

Liikuntaharjoittelu on tärkeässä roolissa painonpudotuksessa. Erityisen tehokkaasti se vaikuttaa keskivartalolihavuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikuntaharjoittelu on tärkeässä roolissa painonpudotuksessa. Erityisen tehokkaasti se vaikuttaa keskivartalolihavuuteen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista 63 prosenttia on ylipainoisia ja miehistä 72 prosenttia. Lihavuus on Suomessa merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Erityisesti keskivartalolihavuus liittyy useisiin kansansairauksiimme kuten tyypin 2 diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tuore oululaistutkimus vahvistaa liikunnan keskeistä merkitystä erityisesti vaikeasti lihavien henkilöiden painonhallinnassa ja painonpudotuksessa.

Elintapaohjaus ja painonpudotusohjelma tehostavat laihtumista

Tutkimuksen mukaan liikunta yhdistettynä elintapaohjaukseen heti painonpudotusohjelman alussa tehostaa vaikeasti lihavien henkilöiden painonpudotusta, painonhallintaa ja sokeriaineenvaihduntaa.

Kaksivuotiseen tutkimukseen osallistui 120 työikäistä, vaikeasti lihavaa henkilöä, jossa heidät jaettiin kolmeen eri ohjausryhmään ja kontrolliryhmään.

Kertarysäyksellä elämäntaparemontin tehneet ja liikkumaan ryhtyneet laihtuivat eniten

Kaikki ohjausryhmään kuuluvat saivat samanlaisen henkilökohtaisen ohjauksen, joka käsitti ensimmäisen vuoden aikana 14 ja toisen vuoden aikana neljä tapaamista henkilökohtaisen valmentajan tai ravitsemusterapeutin kanssa.

Kaksi ohjausryhmistä osallistui kolmen kuukauden ohjattuun liikuntaharjoitteluun, joka perustui kevyellä vastuksella toteutettuun kiertoharjoitteluun. Toisella ryhmällä harjoittelu toteutettiin heti painonpudotuksen alussa ja toisella kuuden kuukauden kohdalla. Tavoitteena oli saavuttaa painonpudotustavoite ensimmäisen vuoden aikana ja ylläpitää saavutettu paino toisen vuoden alan.

Kaikki ohjausta saaneista onnistuivat pudottamaan painoaan merkittävästi ja ylläpitivät saavuttamansa painon kahden vuoden seurannan ajan.

Parhaiten onnistuivat liikuntaharjoitteluun osallistuneet, ja etenkin ne, jotka liikkuivat alusta alkaen. Alusta alkaen liikkuneilla paino oli vielä kahden vuoden seurannassa 8,5 kg ja vyötärönympärys 8,8 cm lähtötasoa alhaisempi.

Miksi aikaisemmin liikunnan aloittaneet menestyivät parhaiten?

”Monesti kannustetaan aloittamaan liikkuminen pienillä teoilla joka päivä, mutta meidän tutkimuksemme mukaan tällainen rysäyksellä aloittaminen oli kannattavampaa”, toteaa Kaisu Kaikkonen Elinikäisen terveyden tutkimusyksiköstä Oulun yliopistosta ja ODL Liikuntaklinikalta.

Kaikkosen mukaan tutkimuksissa on todettu, että usein laihduttaminen onnistuu hyvin ensimmäisen 5–6 kuukauden ajan, jonka jälkeen se laantuu.

”Yksi syy sille on se, että ihminen ikään kuin kyllästyy painonpudotustekniikoihin. Kun näkyvää tulosta ei enää tule, luovutetaan”, hän selittää.

Kaikkosen mukaan on oletettavaa, että alusta asti liikkuneilla aktiivisuus ja omatoiminen liikunta jää paremmin päälle kuin niillä, jotka aloittivat liikkumisen myöhemmin tai eivät ollenkaan. Myös alusta asti liikkuneiden keskivartalolihavuus väheni merkittävästi verrattuna muihin ryhmiin.

”Liikunta vaikuttaa aineenvaihdunnalle epäedullisiin rasvakertymiin erityisen tehokkaasti”, Kaikkonen toteaa.

X