Vähintään joka viides kärsii ajoittaisista refluksioireista – Hoida oireita oikeanlaisen ruokavalion avulla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Refluksi ja vatsavaivat
Vältä refluksiansoja, kuten kahvia. © istockphoto
Refluksi tarkoittaa oiretta, jossa mahan sisältöä nousee ruokatorveen. Tämä aiheuttaa polttavaa kipua rintalastan takana.

Refluksioiretta esiintyy useimmiten aterioiden jälkeen tai levolla. Jos vaikeita oireita on harvakseltaan, vaivan katsotaan olevan toiminnallinen.

Uutta tietoa

1. Vaikeat refluksioireet johtuvat melkein aina ruokatorven alaosan sulkijalihaksen heikkoudesta. Refluksioireita lisäävät ainakin ylipaino, tupakointi ja poikkeuksellisen rasvainen ruoka sekä jotkin lääkkeet.

2. Suklaa on yksi tyypillisimmistä refluksioireilua pahentavista ruoista.

3. Refluksi voi aiheuttaa myös kurkkukipua, äänen käheyttä ja astmaoireiden pahenemista.

Tämän voit tehdä itse

Vältä refluksiansoja. Rasvainen ruoka, tupakka, väkevät alkoholijuomat, suklaa, sitrushedelmät, kahvi ja happamat mehut lisäävät refluksioireita. Pidä ruoka-annokset pieninä.

Ei ruokalepoa. Ruokailun jälkeen on vältettävä makuuasentoa. Täysi mahalaukku tihkuttaa helpommin ruokatorveen. Vältä myös kumartelua aterioiden jälkeen. Syö illan viimeinen ateria vähintään kaksi tuntia ennen makuulle menoa. Vuoteen päädyn kohottaminen 15–20 sentillä voi auttaa. Nosta sängyn jalkoja vaikkapa puupalikoilla tai kirjoilla. Korkeista tyynyistä ei saa rakennetuksi oikeanlaista korotusta.

Maltillista painonhallintaa. Ylipaino aiheuttaa vatsaonteloon painetta, joka rasittaa vatsalaukun sulkijalihasta. Painon normalisoitumisen myötä refluksioire usein helpottaa merkittävästi.

Happolääkkeitä korkeintaan kahden viikon kuurina. Jatkuvaa närästyslääkkeiden käyttöä ei nykyisin enää suositella, koska pitkä mahalaukun hapottomuus voi heikentää monien ravintoaineiden ja lääkeaineiden imeytymistä.

Jätä tämä ammattilaiselle

Refluksin taustalla olevat elimelliset syyt on tärkeää sulkea pois, jos oire haittaa viikoittain useita kertoja. Vaikean refluksioireen yleinen aiheuttaja on palleatyrä.

Jos refluksioireiluun liittyy kipuja muualla kehossa, oksentelua, anemisoitumista, nielemisvaikeuksia tai äkillistä laihtumista, käy lääkärissä.

Ylävatsaoireiden perustutkimus on gastroskopia, jossa mahan ja ruokatorven haavaumat ja muut muutokset näkyvät luotettavasti ja nopeasti.

Lähde: Ylävatsavaivat ja refluksioireet. Käypä hoito -suositus. Duodecim 4/2019.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X