Vaimollani on toinen mies, mitä teen? Terapeutit neuvovat

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Yhteiset eläkepäivät taitavat jäädä vain haaveeksi. © Anssi Keränen
Veijo sai kännykkäänsä ikävän viestin. Sen mukaan Veijon puolisolla Kyllikillä on suhde viestin lähettäjän mieheen.

Kyllikki ja Veijo ovat olleet yhdessä kolmisenkymmentä vuotta, ja pariskunnan kolme lasta on saatu onnellisesti lentämään pesästä. Molemmat ovat odottaneet kahdenkeskisiä vuosia, mutta nyt parin väliin on kiilaamassa kolmas osapuoli.

Kaikki alkoi, kun Veijo sai tekstiviestin tuntemattomasta numerosta. Viestissä sanottiin, että Kyllikki olisi tapaillut viestin lähettäneen naisen aviomiestä.

Aluksi Veijo nauroi ja ohitti koko asian, kunnes jonkin ajan kuluttua päätti vastata viestiin.

Kävi ilmi, että Kyllikki oli tapaillut tätä toista miestä jo pidemmän aikaa.

”Jouduin kysymään asiaa Kyllikiltä. Yllättäen hän tiesikin minun saavan viestin. Olin kuin puulla päähän lyöty. Mitä kaikkea minun tietämättäni onkaan tapahtunut”, Veijo puuskahtaa.

”Kyllikki paljasti, että on käynyt kahvilla tämän miehen kanssa. Minun kanssani on kuulemma niin vaikea puhua mistään”, Veijo pyörittelee päätään.

Sittemmin kävi ilmi, että kahvittelun lisäksi oli käyty myös uimassa ja elokuvissa.

”Yhtäkkiä kylmä hiki nousi niskaani. Olin vasta muutamaa kuukautta aiemmin iloinnut siitä, että Kyllikki oli viimein innostunut tekniikasta. Olin jopa opastanut häntä uuden älypuhelimen käytössä. Tietenkin, jotta hän voisi pitää yhteyttä uuteen ystäväänsä!”

Samoihin aikoihin tietotekniikkainnostuksen kanssa pariskunnan seksielämä nuupahti täysin. Veijo osasi laskea yhtälön.

”Kyllikki ei suostu sanomaan, minkälainen suhde hänellä on tähän mieheen, ja mitä hän siitä haluaa. Välillemme on kasvanut muutamassa kuukaudessa valtava kuilu, vaikka arki toimiikin.”

Missä menee pettämisen raja, jos toinen jättää kertomatta näinkin isoja asioita?

Riski uskallettava ottaa

ASIAT, JOTKA LÄHEISESSÄ parisuhteessa ovat yleensä keskinäisen jakamisen piirissä, ovat nyt toisen miehen ja Kyllikin salaisuuksia. Veijon ja Kyllikin suhde on muuttunut ololiitoksi.

Veijo pelkää, että hänet jätetään lopullisesti. Ja jos ei jätetä, niin miten hän kestää henkisen ja kenties fyysisen uskottomuuden. Epävarmuus läheisessä suhteessa heikentää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Pitkään jatkuneen stressin seuraukset ovat niin vahingollisia, että niistä ei selvitä omin avuin.

Kyllikille tilanne voi olla yhtäältä ristiriitainen, mutta toisaalta hän voi kokea elävänsä ”vuosisadan rakkaustarinaa”. Jos Kyllikki päättäisi sitoutua uuteen suhteeseen, hän joutuisi kohtaamaan siinä myös omat kipupisteensä ja toteamaan, että ”eihän tämä niin ihanaa ollutkaan”.

Mitä Veijo voi tehdä? Hän voi pohtia, millaista elämää haluaa loppuelämänsä viettää. Jos hän haluaa olla hyvinvoiva, hän tarvitsee siihen myös hyvän ihmissuhteen.

Tämä tarkoittaa riskin ottamista. Voi olla, että ero sopii Kyllikille, jolloin he joutuvat kumpikin rakentamaan elämänsä uudelta pohjalta.

Toinen mahdollisuus on se, että Kyllikki päättää rakentaa läheisyyden uudestaan Veijon kanssa.

Riskin ottaminen on osoitus myös siitä, että Veijo ymmärtää parisuhteen olevan molemmista kiinni.

Olennaista on se, että Veijo löytää kunnioituksen ja arvostuksen itseään koh-taan.

Keijo Markova, pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto.

Terapian paikka

KYSEESSÄ ON SEN kaltainen hylkäämiskokemus, että harva selviää siitä ilman ulkopuolista apua. Veijon kokemus hylätyksi tulemisesta on tässä kirjeessä merkittävin asia – iso haava.

Viidenkymmenen vuoden iässä ihmiselle tulee usein viimeinen houkutus testata omaa kelpaamistaan kodin ulkopuolella. Se on hyvä tunnistaa itsessään ja puhua siitä kotona puolison kanssa.

Myös pettämisen rajasta on jokaisen pariskunnan sovittava keskenään. Joillekin jo se, että puoliso jakaa tärkeitä asioita jonkun ulkopuolisen kanssa, voi merkitä suurta loukkasta. Joillekin pettämisen raja voi kulkea vaikkapa suutelemisessa.

Kyllikin vaikeneminen suhteestaan toiseen mieheen voi viestittää, että hän on antamassa periksi. Kyllikin toiminta saattaa kertoa yrityksestä lopettaa suhde, jos hän ei ole muuten kyennyt irrottautumaan huonoksi kokemastaan liitosta. Tämä on tyypillistä pitkässä parisuhteessa.

Kyseessä on pattitilanne, jossa Veijo tuntee itsensä todennäköisesti petetyksi. Tällaiseen suhteeseen ei kannata suostua. Veijolla on oikeus saada tietää, mitä Kyllikki ajattelee ja aikoo. Jos Kyllikki kieltäytyy puhumasta Veijon kanssa, hän samalla kieltäytyy rakentamasta suhdettaan Veijoon.

Veijon kannattaisi nyt hakea apua terapiasta. Näin ison asian kanssa ei kannata jäädä yksin.

Sari Liljeström, parisuhdekouluttaja, Perhekeskus Kataja.

X