Vaimoni hamstraa seksileluja – miksi minä en riitä?

Antti löysi vaimonsa kätköistä ison kasan seksileluja. Nyt hän epäilee, ettei riitä enää vaimolleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vaimon hamstraamat seksilelut saivat Antin ahdistumaan.

Antti löysi vaimonsa kätköistä ison kasan seksileluja. Nyt hän epäilee, ettei riitä enää vaimolleen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Antin vaimo hamstraa seksileluja – ja se ahdistaa Anttia. Hän pohtii, eikö hän riitä vaimolleen. Lue, miten asiantuntijat vastaavat hänelle.

”Vaimoni hamstraa seksileluja”

”Antilla ja Helenalla on ollut harmoninen liitto. Nyt Antti kuitenkin epäilee, ettei riitä enää vaimolleen. Antti nimittäin löysi Helenan laatikosta ison kasan kookkaita seksivälineitä.

Miestä alkoi välittömästi ahdistaa.

”Jos Helena tarvitseekin jotain ihan muuta kuin mitä minulta saa ja tyytyy vähempään”, Antti tuskailee.

Mies uskalsi ottaa ongelman puheeksi Helenan kanssa vasta juotuaan itsensä kaatokänniin. Riitahan siitä tuli.

Helena piti miehensä reaktiota loukkaavana. Millä oikeudella Antti oli penkonut hänen henkilökohtaisia tavaroitaan?

”Olet todella lapsellinen, jos vertaat itseäsi muovileluihin”, Helena pilkkasi.

Pariskunta ei ole puhunut Antin löydöstä enää kertaakaan, mutta jotenkin asia jäi kaivertamaan Anttia.

Hän tarkkailee jatkuvasti Helenan reaktioita sängyssä. Nauttiikohan Helena ollenkaan vai onko voihkinta pelkkää teeskentelyä? Onkohan Helena jo löytänyt jonkun toisen miehen, jolla on enemmän annettavaa? Tai onko Helenalla peräti hauskempaa yksin lelujensa kanssa kuin miehensä syleilyssä?

Antti haluaisi puhua ongelmastaan jollekin, mutta Helenan pilkalliset sanat muistuvat selvästi mieleen.

Miten Antti voisi koskaan unohtaa löytämänsä seksilelut, sillä ennen niitä kaikki oli oikeastaan ihan hyvin.”

Asiantuntija vastaa: Lelut yhteiseen käyttöön?

seksiväline

Vaimon hamstraamat seksilelut saivat Antin ahdistumaan. © Anssi Keränen

Antti on löytänyt puolisostaan seksuaalisen puolen, jota ei ole aiemmin nähnyt. Yllätys on aktivoinut epävarmuutta itsestä. On luonnollista toisinaan epäillä, riittääkö kumppanille ja vastaako tämän toiveita esimerkiksi seksissä. Antin voi olla hyvä pohtia, mikä häntä huolestuttaa eniten: Helenan oma salaisuus, vaiko se, että Helena nauttii seksistä myös ilman kumppania?

Kaikilla meillä on omanlaisemme seksuaalisuus, johon voi kuulua nautintoa myös ilman kumppania. Jokaisella suhteessa olevallakin on oikeus saada harjoittaa sooloseksiä eli itsetyydytystä. Se, että Helenalla on seksivälineitä, ei ole merkki tunteiden hiipumisesta tai siitä, ettei Antti riittäisi hänelle. On tavallista, että pitkän suhteen aikana etsitään seksuaalisia virikkeitä myös muualta kuin kumppanista. Jotkut katsovat eroottisia elokuvia tai lukevat kutkuttavaa kirjallisuutta, toiset pitävät pornolehdistä tai erilaisista leluista. Onko jotain, mistä Antti itse pitää? Voisiko lelut ottaa osaksi yhteistä seksiä?

Olisi hyvä, jos Antti ja Helena voisivat keskustella tilanteesta rauhallisesti ja turvallisesti. Molemmilla on oikeus saada itsensä kuuluviin. Seksuaalineuvonta tai -terapia voi auttaa tilanteen purkamisessa.

Henriikka Sundell, seksuaalineuvoja, Sexpo.

Uusi alku mahdollinen

Helenalla ja Antilla on ongelmia puhumisessa. Antti uskalsi puhua vasta humalassa, Helena ei pystynyt kertomaan seksuaalisista toiveistaan. Ehkä he kokevat häpeää itsestään ja seksuaalisuudestaan? Tilanne ei ole mahdoton.

Asiaa voi avata muutenkin. Voisivatko he kirjoittaa toiveistaan ja peloistaan? Se voisi koskea elämää yleensä, ei pelkkää seksiä. Tarvitaanko ulkopuolista, jonka avulla päästään puhumisen alkuun?

Kommunikaatio on avain eteenpäin menemiseen. Antin olisi päästävä kertomaan ilman pilkan pelkoa omista peloistaan ja epäilyksistään. Helenan olisi kuunneltava hyökkäämättä ja pilkkaamatta. Myös Helenan olisi saatava kertoa siitä, mitä hän halusi löytää välineiden kautta omaan ja parin yhteiseen seksuaalisuuteen. Antin tehtävänä olisi kuulla ymmärtävästi ja loukkaantumatta.

Tämä voisi olla suhteen uuden vaiheen alku; nyt voitaisiin tutustua itseen ja toiseen aivan uudella tavalla.

Puhumisen aloittaminen vaatii rohkeutta. Kaikkein henkilökohtaisimmista tunteista, joihin nyt on törmätty, puhuminen on mahdollista, kun ei tarvitse pelätä joutuvansa pilkan kohteeksi. Seksuaalisuuden alueella varomattomat sanat haavoittavat erityisen syvältä. Pahat ja varomattomat sanat, pilkka ja iva voivat vaikuttaa taustalla vuosikymmenten ajan.

Toisaalta tässä voi olla ainutlaatuinen mahdollisuus tulla kuulluksi ja rakastetuksi omana itsenään ja kokonaisena − myös oma seksuaalisuus huomioiden. Nyt koetellaan myös taitoa osoittaa toiselle ystävällisyyttä, arvostusta ja hienotunteisuutta.

Heikki Syrjämäki, pari- ja seksuaaliterapeutti, Tampereen seurakuntien Perheasiain neuvottelukeskus.

Lue myös: Vaikka dildomainokset tyrmistyttävät kansaa, kauppa kannattaa – seksilelut eivät ole enää tabu

X