Valmistaudu leikkaukseen hyvissä ajoin – Asiantuntija antaa vinkit jännitykseen, paastoon, kuntoutumiseen ja moneen muuhun potilasta askarruttavaan asiaan

Yksin asuvaa Maritaa, 65, mietityttää kuukauden päästä edessä oleva lonkan tekonivelleikkaus. Miksi hampaiden kunnosta tarvitaan todistus? Miten kotiinpaluuseen pitäisi varautua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liiku ennen leikkausta mahdollisimman paljon.

Yksin asuvaa Maritaa, 65, mietityttää kuukauden päästä edessä oleva lonkan tekonivelleikkaus. Miksi hampaiden kunnosta tarvitaan todistus? Miten kotiinpaluuseen pitäisi varautua?
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Laaninen

1. Miksi sairaala haluaa hampaideni kunnosta todistuksen ennen leikkausta?

Suussa pesivät tulehdukset ovat este leikkaukselle, sillä bakteeri voi kulkeutua verenkierron mukana uuteen tekoniveleen. Pahimmillaan se voi johtaa tekonivelinfektioon, puhdistusleikkaukseen tai tekonivelen poistoon ja pitkään antibioottihoitoon sairaalassa.

Tekonivelleikkaukseen tulevalla on oltava hammaslääkärin todistus siitä, että hampaat ovat kunnossa. Mahdolliset hampaiden poistot on tehtävä vähintään neljä viikkoa ja reikien paikkaus vähintään kaksi viikkoa ennen leikkausta.

2. Leikkaus kummittelee mielessäni tämän tästä. Miten saan jännitykseni laantumaan?

Paras helpotus jännitykseen on yleensä se, että saa etukäteen tarpeeksi tietoa toimenpiteestä ja siihen valmistautumisesta. Mielessä pyöriviä kysymyksiä kannattaa kirjoittaa paperille muistiin, jotta ne muistaa kysyä noin kaksi viikkoa ennen leikkausta olevalla, valmistavalla käynnillä sairaalassa.

Jos jännittää kovasti, se kannattaa kertoa. Mukaan voi ottaa halutessaan läheisen. Verkon keskustelupalstoja kannattaa välttää.

3. Kuinka kauan ennen leikkausta on oltava syömättä?

Kiinteän ravinnon syöminen on lopetettava viimeistään edellisenä iltana puolen yön aikaan. Tämä koskee myös karkkeja ja pastilleja. Yön aikana voi juoda kirkkaita nesteitä, kuten vettä tai teetä, lasillisen kerrallaan kerran tunnissa. Nesteiden nauttiminen on lopetettava leikkausaamuna viimeistään kuudelta.

Alkoholia ei saa nauttia vuorokauteen ennen sairaalaan tuloa. Purkan ja tupakan käyttö on lopetettava viimeistään pari tuntia ennen sairaalaan saapumista.

4. Miksi paastoajat ovat niin tarkkoja?

Paastoaikojen noudattamatta jättäminen voi johtaa leikkauksen siirtämiseen, koska mahalaukussa oleva ruoka lisää nukutukseen liittyvää pahoinvoinnin riskiä ja voi aiheuttaa nukutuksen aikana vaaratilanteita.

Tekonivelpotilaan on tärkeä noudattaa paasto-ohjeita, vaikka leikkaus olisi suunniteltu tehtäväksi puudutuksella, sillä joskus potilas saatetaan silti joutua nukuttamaan.

5. Voinko ottaa leikkausaamuna normaalisti lääkkeeni?

Yleensä leikkausaamuna kotona ei oteta lääkkeitä, mutta tästä anestesialääkäri antaa ohjeet leikkaukseen valmistavalla käynnillä. Samalla on tärkeä kertoa myös mahdolliset vitamiinit, hivenaineet ja luontaistuotteet, joita käyttää. Nämä jätetään yleensä tauolle pari viikkoa ennen toimenpidettä, sillä esimerkiksi omega-3 -valmisteet voivat lisätä verenvuotoriskiä leikkauksessa.

6. Miten leikkaukseen kannattaa valmistautua?

Paras tapa valmistautua leikkaukseen on elää normaalia arkea ja liikkua niin paljon kuin mahdollista vaikka särkylääkkeiden ja apuvälineiden avulla.

Kotiin on hyvä hankkia valmiiksi kylmäpakkaus, sillä se auttaa tarvittaessa leikkauksen jälkeiseen kipuun ja vähentää turvotusta yhdessä jalan koholla pitämisen kanssa.
Tulevasta leikkauksesta kannattaa kertoa läheisille. Samalla voi sopia, etenkin jos asuu yksin, kuka voi auttaa ensimmäisten viikkojen aikana esimerkiksi ruokaostoksissa.

7. Kuinka suuri riski tupakointi on leikkaukselle?

Merkittävä. Se lisää tulehdus- ja veritulppariskiä, sydänkomplikaatioiden todennäköisyyttä ja voi hankaloittaa leikkaushaavan paranemista. Tupakointi tulisi lopettaa viimeistään pari kuukautta ennen leikkausta.

8. Mitä apuvälineitä kotiin kannattaa hankkia?

Terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta on hyvä käydä lainaamassa jo ennen leikkausta ainakin kyynärsauvat, mahdollisesti myös sukanvetolaite ja tarttumapihdit.

Lonkkapotilaan tulee välttää voimakkaita koukistamisia ensimmäisten viikkojen aikana. Arjessa tämä hankaloittaa esimerkiksi pukeutumista. Tarttumapihdit voivat helpottaa esimerkiksi housujen pukemista tai tippuneiden papereiden nostamista lattialta.

9. Mitä sairaalaan tarvitaan mukaan?

Hammasharja ja helposti puettavat vaatteet. Väljät housut ovat hyvät, koska esimerkiksi sukkahousut voi olla vaikea saada päälle. Korut kannattaa jättää kotiin; niitä ei saa pitää leikkauksessa. Kännykän tai tietokoneen voi ottaa mukaan, mutta sairaalat eivät yleensä vastaa potilaan arvoesineistä.

10. Tarvitsenko saattajan ennen tai jälkeen leikkauksen?

Et, ellet itse niin halua. Tekonivelleikkauksen jälkeen potilas on tyypillisesti pari kolme päivää osastolla ja kotiutuu invataksilla. Taksi voi kotimatkalla kuljettaa apteekiin, sillä potilas saa yleensä sairaalasta kipulääkereseptin.

11. Mitä jos saan flunssan juuri ennen leikkausta?

Pieni nuha ei yleensä estä toimenpidettä, mutta reipas flunssa tai kuumeinen sairaus estävät. Myös ihon on oltava joka puolelta ehjä, eikä esimerkiksi säärissä tai käsivarsissa saa olla haavoja. Pitkäaikaissairauksien on tärkeä olla hyvässä hoitotasapainossa.

Mikäli sairastut esimerkiksi kuumeeseen ennen leikkausta, ota välittömästi yhteyttä sairaalaan. Jos leikkaustasi joudutaan siirtämään, tilallesi on yleensä mahdollista hälyttää toinen potilas vielä edellisenä päivänä, jolloin leikkaukselle varattu aika ei mene hukkaan.

12. Kuinka pian olen entiselläni?

Elämä alkaa palautua normaaliksi tavallisesti noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta. Toipumisvauhti on kuitenkin yksilöllinen. Kyynärsauvat tai rollaattori ovat kävelyn tukena yleensä vähintään kuusi viikkoa, minkä aikana ei saa ajaa autoa.

Kysymyksiin vastaa SH, endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki, Tyks. Ohjeet on annettu Tyksin hoitokäytäntöjen mukaisesti. Käytänteissä saattaa olla sairaalakohtaisia eroja.

Juttu on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 4/19

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X