Viralliset D-vitamiinisuositukset ovat monen mielestä alhaiset suomalaisten tarpeisiin – Paljonko D-vitamiinia uskaltaa syödä?

Luontainen D-vitamiinin saanti muodostuu ravinnosta saatavasta D-vitamiinista ja toisaalta auringon ultraviolettisäteilyn ansiosta elimistössä syntyvästä D-vitamiinista.
Ravinnosta D-vitamiinia saa esimerkiksi kalasta, ja lisättynä maitotuotteista sekä ravintorasvoista.
Milloin riittää 10 mikrogrammaa D-vitamiiia päivässä?
Ravinnon D-vitamiinin määrä ei kuitenkaan useimmille ole riittävä, eikä pohjoisilla leveysasteilla auringon valokaan riitä ympäri vuoden D-vitamiinin tarpeen tyydyttämiseksi. Tämän perusteella suosituksen mukainen 10 mikrogrammaa päivässä vaikuttaa melko pieneltä määrältä.
Olemassa olevan tutkimusnäytön mukaan jopa 100 mikrogramman D-vitamiinilisä päivittäin vaikuttaa turvalliselta.
Mikäli olet terve aikuinen, jonka ravinto sisältää D-vitamiinia ja altistut kesäaikaan auringon valolle, turvallinen ja olemassa olevan tiedon mukaan todennäköisesti riittävä päivittäinen D-vitamiinilisä voisi olla 20 mikrogrammaa.
Asiantuntijana Jaakko Halonen, yleislääketieteen erikoislääkäri.
Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.
Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti