Voiko viisikymppinen treenata kuin nuori – vai vaarantaako rankka liikunta sydämen? Kotilääkäri vastaa

Ikä yksinään ei anna aihetta muuttaa urheilua, kunhan se tuntuu mukavalta ja liikkuja muistaa palautumisen merkityksen kunnon ylläpidossa, muistuttaa erikoislääkäri Pasi Lehto.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Voiko vanhempana liikkua kuin nuorena?

Ikä yksinään ei anna aihetta muuttaa urheilua, kunhan se tuntuu mukavalta ja liikkuja muistaa palautumisen merkityksen kunnon ylläpidossa, muistuttaa erikoislääkäri Pasi Lehto.
Teksti:
Virve Järvinen

”Jaksan rankan treenin hyvin, mutta sen jälkeen kasvoni ovat tummanpunaiset ja palautuminen vie entistä enemmän aikaa. Voinko liikkua kuten nuorempana vai vaarannanko sydämeni?” kysyy 55-vuotias nainen.

Kotilääkäri vastaa:

Sydän tykkää rankastakin liikunnasta ja harjaantuu siihen ihan samoin kuin lihaksisto muuallakin.

Hyvin vakaviin sairauksiin voi liittyä huulten tai limakalvojen sinerrys rasituksessa, mutta silloin olo on muutenkin hyvin huono rasituksen aikana.

Jos liikunnan aikana olo muuttuu selvästi aiemmasta, hengästyminen muuttuu ahdistavaksi oloksi ja kunto selkeästi huononee tai rasitus aiheuttaa rintakipua, liikunta on tauotettava ja asia selvitettävä lääkärin vastaanotolla.

Äärimmäiseen ultra-urheiluun, kuten lukemattomiin maratonjuoksuihin, voi liittyä sydänvaaroja, ja riski kannattaa huomioida seurannassa.

On normaalia, että iän myötä urheillessa kunto kyllä säilyy hyvänä, mutta palautuminen raskaasta rasituksesta hidastuu. Siksi myös palautumiselle tulee antaa riittävästi aikaa.

Voit jatkaa kuntoilua hyvillä mielin. Ikä yksinään ei anna aihetta muuttaa urheilua, kunhan se tuntuu mukavalta ja liikkuja muistaa palautumisen merkityksen kunnon ylläpidossa.

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto, kardiologi.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto, kardiologi.

Kysy Kotilääkäriltä

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi osoitteessa kotilaakari.fi tai sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Lue myös: Miten sappikivikohtauksen oireet voi erottaa sydänkohtauksesta? Näin vastaa erikoislääkäri

Lue myös: Verenpaine koholla? Näin salakavalasti se oireilee

Lue myös: Miksi kahvi aiheuttaa rytmihäiriötä?

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X