Iho ei tykkää liiasta rasvasta

Jaa artikkeli
Vesi on voitehista vanhin ja tehokaskin. Johtava hoitaja Tuire Hastell Tampereen Ihopisteestä käyttää ihon kosteutukseen ruokakaapin antimia.

Liika rasvaaminen kuivattaa ihoa.

Totta. Varsinkin huulet kuivuvat ylettömästä rasvaamisesta. Huulirasvojen voidepohja on monesti mineraaliöljyä, joka ei imeydy ihoon. Se jättää ihon pinnalle kalvon, jonka alle ihon oma kosteus saattaa haihtua. Jos pari rasvasipaisua päivässä ei riitä, rasva kannattaa vaihtaa toiseen. Mineraaliöljyjä on lukemattomia. Jos voide sisältää paljon esimerkiksi petrolatumia, se saattaa kuivattaa tervettä ihoa entisestään.

Ihoa voi kosteuttaa myös sisäisesti.

Totta. Voiteet vaikuttavat ihon pintakerroksissa, mutta ihon syvemmät kerrokset nappaavat ravinteensa verenkierrosta. Rasvahappojen puute näkyy muun muassa ihon hilseilynä.

Markkinoilla on erilaisia rasvahappoja sisältäviä ravintolisiä, mutta ruokaöljyt hoitavat pitkälti saman asian. Ruokaöljyjä kannattaa nauttia puolisen desilitraa vuorokaudessa – ihan sellaisenaan, ellei määrä täyty aterioilla. Myös kala sisältää hyviä rasvoja, mutta ihon tarpeisiin kalaa pitäisi syödä katiskakaupalla. Vettä tulisi juoda pari litraa päivässä.

Kuivaihoisen lempivaate on ­puuvillaa.

Tarua. Atoopikko ja kuiva­ihoinen karsastavat puuvillaa ainakin alimmaisena vaatteena. Jos puuvilla kostuu, se myös pysyy märkänä. Iholle jäävä hiki kutisee.

Silkki on kuivaihoisen lempimateriaali: se on kosteana lämmin ja lämpimällä säällä viileä. Myös tekniset alusasut ovat hyviä, sillä ne päästävät hien lävitseen ja pitävät ihon kuivana. Merinovillakin imee hien itseensä, on lämmin ja toisin kuin suomenlampaanvilla se ei kutise.

Seura 48/2013

X