”Ihoni oli 20-vuotiaana aivan hirveän näköinen” – Jaana Ylitalo sai atooppisen ihon ja oirelevan suoliston kuriin ruokavalion muutoksella

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Atooppinen ihottuma ruokavalio Ruokavaliolla on tärkeä merkitys atooppisen ihon ja suolisto-oireiden hoidossa.
© iStock
Kun Jaana Ylitalo perehtyi funktionaaliseen lääketieteeseen, hän onnistui selättämään sekä vaikeat iho-oireet että vatsavaivat.

Terveydenhoitaja ja ravintoneuvoja Jaana Ylitalo, 29, kärsi parikymppisenä rajuista atooppisen ihottuman oireista. Hänen vartalonsa oli päästä varpaisiin ihottuman peitossa, ja iho oli rikki.

Ylitalo sai yliherkkyysoireita monista ruoka-aineista ja hän oli myös siitepölyallergikko. Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, oireita ei ole enää juuri lainkaan.

”Atooppinen taipumus on pysyvä, mutta minulla ei ole enää oireita. Ihoni on ehjä”, Jaana Ylitalo kertoo.

Lue myös: Atooppinen ihottumakierre voi olla kolikkoihottumaa, Anna.fi

Suoliston tila avainasemassa

Oireiden ollessa pahimmillaan Jaana Ylitalo rasvasi ihoaan, käytti valohoitoa ja lopulta söi antibioottikuureja sekä otti kortisonia. Parikymppisen tytön mielikin oli maassa, kun vartalo oli ihottuman peitossa. Iho-oireiden ohella Ylitalolla oli myös vatsavaivoja.

Kärsittyään oireista kaksi vuotta hän päätti, että olisi kokeiltava jotakin muuta.

”Ajattelin, että nyt tämä riittää. Vaivan oli pakko johtua jostakin, joten aloin selvittää, mistä voisi olla kyse.”

Ylitalosta tuntui, että kaikki mitä hän söi, oireili ihottumana. Hän halusi löytää ongelman juurille ja selvittää, mistä pohjimmiltaan oli kyse. Ystävänsä kautta Jaana Ylitalo löysi funktionaalisen lääketieteen, ja ratkaisuja myös omaan tilanteeseensa.

”Jokainen on yksilö, joten jokaisen kohdalla pitää selvittää, mistä oire johtuu, ja mikä pitää sitä yllä. Onko taustalla allergioita, yliherkkyyksiä, stressi vai muita ulkoisia tekijöitä. Minun tapauksessani kyseessä oli vuotava suoli. Suolistoni oli ärtynyt ja keho epätasapainotilassa.”

Kun oireilevaa suolistoa ryhdytään hoitamaan, tärkeää on ensin sulkea pois esimerkiksi keliakia ja muut suolistosairaudet. Nykyään toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä eikä suolistosta löydy mitään elimellistä vikaa. Näihin vaivoihin länsimaisella lääketieteellä ei toistaiseksi ole tarjota parantavaa tai kaikkien kohdalla edes oireita lievittävää ratkaisua.

Atooppinen ihottuma –  ruokavalio ja ruokailutavat uusiksi

Jaana Ylitalo alkoi syödä ravinteikasta ja suolistoystävällistä ruokaa. Hän jätti gluteenin, lehmänmaidon, sokerin ja prosessoidut ruoat. Samalla hän alkoi syödä enemmän sinkkiä sekä a-, c-ja d-vitamiineja. Ylitalo aloitti myös probioottien käytön.

”Atoopikoilla on usein pulaa rasvahapoista, joten myös hyvien rasvojen riittävästä saannista on tärkeä huolehtia. Näitä ovat muun muassa omega-3 ja omega-6. Itse lisäsin paljon kylmäpuristettuja öljyjä ja voita”, Jaana Ylitalo selittää.

Hän kokee saaneensa apua myös L-glutamiini-aminohaposta, jota käytetään vatsavaivojen helpottamisen lisäksi myös lihastressin vähentämiseen.

”Otin sitä aina aamuisin, ja se lähti korjaamaan suoliston seinämää.”

Ruoan laadun lisäksi Jaana Ylitalo huomasi, että myös ruokailutavoilla oli merkitystä. Tärkeää oli syödä säännöllisesti ja kohtuullisesti. Ruoka oli pureskeltava kunnolla, että se imeytyy.

”Aterioiden aikana olisi juotava maltillisesti. Päivässä pitäisi juoda 2-3 litraa vettä, mutta se olisi parempi tehdä aterioiden välillä. Jos juo kauheasti vettä ruoan päälle, se laimentaa vatsahappoja”, Ylitalo kertoo.

Nykyään Jaana Ylitalo antaa funktionaaliseen lääketieteeseen pohjautuvaa ravintoneuvontaa Fysiotuvassa Porvoossa. © Jaana Ylitalo

Suihkussa läträys pannaan, iholle öljymäisiä hoitotuotteita

Samalla Jaana Ylitalo alkoi käyttää myös ulkoisia ihonhoitokeinoja. Hän panostaa hyviin, öljymäisiin ihonhoitotuotteisiin sekä kuorii ihoaan. Myös aurinko ja sauna tekevät iholle hyvää.

”En myöskään läträä suihkussa joka päivä, sillä sellainen ei yksinkertaisesti sovi atoopikolle. Vältän myös parabeeneja ja kemikaalikuormaa.”

Hän sai myös huomata, että stressi oli pahaksi niin suolistolle kuin ihollekin.

”Myös fyysinen stressi voi muodostua ongelmaksi. Urheilin nuorena paljon, ja se oli kropalle stressaavaa. Liika on liikaa urheilunkin kohdalla. Se kulutti entistä enemmän kroppaa, energiavaroja ja ravintoaineita.”

Iho ehjä neljässä kuukaudessa – myöhemmin jopa hiukset ja kynnet säihkyivät

Neljä kuukauden kuluttua elämäntaparemontin aloittamisesta pahin oli takana ja iho oli ehjä. Atooppinen taipumus ei koskaan täysin katoa, mutta jo seuraavana talvena suurin osa oireista oli tiessään. Vuosien kuluessa Jaana Ylitalon tilanne parantui entisestään.

”Allergiat hävisivät, suolisto rauhoittui, ja hiukset ja kynnet kasvavat paremmin.”

Myös naisen mieliala koheni.

”Ihoni oli 20-vuotiaana aivan hirveän näköinen, josta olin hyvin turhautunut, ahdistunut ja masentunut. Elämäntapamuutos vaikutti todella paljon siihenkin”, hän toteaa.

Nykyään Jaana Ylitalo auttaa muita ravitsemusasioissa. Hän työskentelee ravitsemusneuvojana ja pitää luentoja.

”Opiskelen myös lisää ravitsemustieteestä ja funktionaalisesta lääketieteestä.”

X