Arvio: ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille voisi säästää yli miljoonan aborttikustannuksissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
kondomikuva
Norjassa alle 25-vuotiaiden ilmainen ehkäisy on vähentänyt abortteja tuntuvasti. Suomessa vastaava vähennys toisi vuodessa säästöä vähintään 1,4 miljoonaa euroa, laskee THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler. © KRISTIINA KURRONEN/KUVARYHMÄ/OM-ARKISTO
SYL:n esitystä alle 25-vuotiaiden ilmaisesti ehkäistystä kritisoidaan kalliiksi holhoamiseksi. Asiantuntijan mukaan uudistuksella voitaisiin säästää rahaa.

Ilmainen ehkäisy on keskeinen seksuaalioikeus, linjaa Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Heikki Koponen. SYL:n tuore ehdotus maksuttomasta ehkäisystä kaikille alle 25-vuotiaille herättää periaatekeskustelua hyvinvointivaltion roolista.

Ehdotus on herättänyt kärkästä keskustelua sosiaalisessa mediassa. Aalto-yliopiston markkinoinnin professori Pekka Mattila kritisoi voimakkaasti valtion rahoittamaa nuorten aikuisten ehkäisyä.

”Mitähän kaikkia muita uusia perusoikeuksia kesä tuo tullessaan? Toinen mahdollisuus nuorille aikuisille olisi pitää vaatteet päällä siihen asti, kunnes preservatiivia varten on saatu säästöön riittävästi kolikoita”, Mattila kirjoittaa Facebookissa 17. heinäkuuta.

Professorin kritiikissä kyse on periaatteesta.

”En hyväksy sitä, että valtion roolina olisi kustantaa koko ajan kasvavaa määrää palveluita ihmisille, jotka ovat aikuisia ja hallitsevat omaa talouttaan”, Mattila sanoo Seuralle.

Eniten Mattilaa ihmetyttää ilmaisehkäisyn ikärahan nostaminen 25 vuoteen.

”Vähän hassua, että niputetaan teinit ja 25-vuotiaat, 25-vuotiaanhan odotetaan olevan kaikin puolin valmistunut ja täysin työelämässä, jos on opiskellut odotettua tahtia.”

”Sillä ei ole mitään rajaa, mihin yhteisten varojen odotetaan riittävän. Se on vastuutonta. En näe muuta kuin käden, joka vie ihmisiltä pois velvollisuuden hoitaa oman elämänsä asiat itse.”

Rahareiän sijaan nuorten aikuisten ilmaisehkäisy voi kuitenkin olla myös säästökohde.

Ilmaisehkäisyllä miljoonasäästöt?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler pitää ilmaisehkäisyn ulottamista nuoriin aikuisiin perusteltuna. Kaikkien elämä ei asetu uomiinsa ennen kuin täyttää 25.

”On pätkätöitä, lapsenhankintaa lykätään ja opiskelupaikan tai töiden saaminen voi olla hankalaa, elämäntilanne voi muuttua, töissä voi tulla potkut, opiskelussa voi tapahtua jotain suunnittelematonta”, Gissler luettelee esimerkkejä.

Vuonna 2014 Suomessa tehtiin THL:n tilastojen mukaan 9 800 raskaudenkeskeytystä. Eniten keskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille.

”97 prosenttia aborteista tehdään Suomessa sosiaalisin perustein”, Gissler sanoo.

THL ja Sosiaali- ja terveysministeriö ovat jo vuosia suositelleet kunnille ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille. Ilmaisen ehkäisyn tarjoamisesta on Gisslerin mukaan hyvää näyttöä.

Rauma alkoi tarjota alle 20-vuotiaille naisille ilmaista ehkäisyä viisi vuotta sitten. Sen jälkeen sekä raskaudenkeskeytykset että sukupuolitaudit ovat vähentyneet uudistuksen myötä selvästi. Ylen mukaan Rauma saa ilmaisella ehkäisyllä vuodessa 100 000 euron säästöt.

Säätöistä huolimatta nuorten ilmainen ehkäisy on kiinnostanut harvoja kuntia. Rauman lisäksi sitä on kokeiltu ainakin Forssassa ja Tervolassa.

Koko maan tasolla nuorten ilmaisehkäisyä on kokeiltu Norjassa. Raskaudenkeskeytyksien määrä on vähentynyt alle 25-vuotiaiden norjalaisten keskuudessa kolmanneksella sen jälkeen, kun ilmaisen ehkäisyn tarjoaminen aloitettiin porrastettuna ympäri maata.

THL laskelmien vuonna 2011 tekemän laskelman mukaan ilman kaavintaa tehdyn abortin yksikköhinta oli 991 euroa. Muille raskaudenkeskeytyksille kertyi hintaa 1470 euroa kappaleelta.

Mika Gissler laskee, että jos nuorten abortteja saataisiin Suomessa vähennettyä samassa suhteessa kuin Norjassa, niitä tehtäisiin vuodessa 1450 vähemmän kuin nykyään.

”Silloin säästöä tulisi vähintään 1,4 miljoonaa euroa”, tutkimusprofessori ynnää.

X