Influenssaa liikkeellä

© COLOURBOX
Influenssa on vakava tauti, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek.

Influenssa ei ole hengenvaarallinen terveelle, aikuiselle ihmiselle.

Tarua. On toki äärimmäisen harvinaista, mutta mahdollista, että influenssa uhkaa perusterveen ihmisen elämää. Esimerkiksi tämän talven influenssaan on menehtynyt muutama perusterve ihminen. Yleensä influenssa on hengenvaarallinen niille, joilla on jokin perustauti, joka nostaa kuolemanriskiä. Monet näistä taudeista ovat tavallisia, kuten sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja syöpätaudit. Eli kaikki sellaiset, joissa lääkitys vähentää omaan vastustuskykyä.

Perusterveen ihmisen kannattaa toisinaan sairastaa influenssa, sillä se vahvistaa vastustuskykyä, joka suojaa muiltakin kuin influenssoilta.

Tarua. On totta, että influenssan sairastaminen nostaa vasta-aineita – jos taudista selviää. A-tyypin influenssan sairastaminen ei kuitenkaan anna suojaa B-tyypiltä eikä varsinkaan miltään muulta taudilta. Päinvastoin, influenssa on vakava tauti, joka kuormittaa elimistöä. Sen jälkeen jälkitautina saa usein bakteeriperäisen keuhkokuumeen.

Influenssarokote ei anna täyttä suojaa influenssalta eikä flunssalta.

Totta. Mikään rokotus ei anna 100-prosenttista suojaa. Suoja riippuu siitä, mikä virus kiertää ja kuinka hyvin rokotevirus vastaa sitä. Toinen tekijä on ihmisen kyvykkyys muodostaa vasta-aineita. Siihen vaikuttaa geeniperimä, perustaudit, lääkitys ja ikä. Iän myötä kyky vastustaa infektiotauteja heikkenee.

Seura 10/2014