Aikuinen: Tästä syystä et saa influenssarokotetta nenäsumutteena – vaikka se antaa paremman suojan

Nenäsumute antaa paremman suojan influenssaa vastaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Euroopassa vain alle 18-vuotiaat voivat saada influenssarokotteen sumutteena. Yhdysvalloissa ikäraja on 49 vuotta.

Nenäsumute antaa paremman suojan influenssaa vastaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Johanna Jantunen

Tänä vuonna kaksivuotiaat lapset voivat saada influenssarokotteensa tavallisen pistettävän rokotteen sijaan nenäsumutteena.

”Sumute on tavallista rokotetta helpompi antaa ja lapselle miellyttävämpi”, THL:n rokotusohjelmayksikön ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo.

Sen lisäksi, että nenäsumute on pistettävää rokotetta mukavampi, se myös suojaa influenssalta tavallista rokotetta kattavammin.

”Nenäsumute on tehokirjoltaan laajempi. Se sisältää neljää eri viruskantaa, kun pistettävässä niitä on kolme”, Nohynek kertoo.

Miksi rokotetta sitten tarjotaan vain kaksivuotiaille lapsille? Eikö se sopisi myös piikkikammoiselle aikuiselle?

USA:ssa myös aikuisille

Fluenz Tetra-nenäsumuterokotteen yläikäraja on Euroopassa 17 vuotta. Sen sijaan Yhdysvalloissa lääkeviranomaiset ovat antaneet rokotteelle myyntiluvan 49:een ikävuoteen asti.

”Euroopassa ollaan vähän kriittisempiä.”

Euroopan lääkeviraston mukaan nenäsumuterokotteen suojateho ei muodostuisi aikuisella riittäväksi.

”Rokote sisältää elävää heikennettyä virusta, joka lisääntyy vain ylähengitysteissä. Jos ihmisellä on jo valmiiksi elimistössään paljon influenssan vasta-aineita, virus ei pääse lisääntymään siinä määrin kuin sen pitäisi, jotta se muodostaisi riittävän suojan”, Nohynek kertoo.

Flunssa rokotteesta?

Nenäsumuterokote sisältää elävää influenssavirusta, joten siitä voi saada influenssan, jos elimistön vastustuskyky on alentunut huomattavasti.

”Rokotetta ei saa antaa lapselle, jolla on esimerkiksi syöpälääkitys”, Hanna Nohynek sanoo.

Jos rokotettavan lähipiiriin kuuluu ihminen, jonka vastustuskyky on huomattavasti alentunut sairauden tai lääkityksen vuoksi, hänen tapaamistaan on myös hyvä välttää 1–2 viikon aikana nenäsumuterokotteen saamisesta.

Tavallinen pistettävä rokote sen sijaan ei voi aiheuttaa haittavaikutuksena influenssaa kenellekään. Se ei sisällä eläviä viruksia.

”Flunssaan sairastuminen rokotteesta ei ole mahdollista. Rokote ei aiheuta nuhakuumetta. Sairastuminen voi olla sattumaa, tai ehkä rokottamisen jälkeen ihmiset kiinnittävät oireisiinsa tarkemmin huomioita ja helpommin mieltävät ne rokotuksen aiheuttamiksi.”

Sumute on kalliimpi

Kaikki kaksivuotiaatkaan eivät saa nenäsumuterokotetta. Rokotetta riittää yhdelle lapselle kolmesta. Lopuille on varattu tavallista pistettävää rokotetta.

”Tämä on pilottihanke. Katsomme, kuinka suomalaiset ottavat rokotteen vastaan, ja ehkä sitä tulevaisuudessa hankitaan enemmän”, Nohynek sanoo.

”Nenäsumuterokote on tavallista rokotetta kalliimpi, joten sitä ei ole haluttu ostaa turhaan. Vuosittain kansalliseen ohjelmaan hankituista 1,2 miljoonasta influenssarokoteannoksesta on jäänyt antamatta noin 200 000 annosta.”

X