Iskeekö flunssa herkemmin jos lenkkeilen vesisateessa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
sade
Sade sinällään ei aiheuta flunssaa. © Colourbox
Fyysinen rasitus laskee hetkellisesti immuunipuolustusta.

Toiset ovat herkempiä kylmälle.

Totta. Etenkin niveltulehduksista kärsivät reagoivat herkästi ilmanpaineen vaihteluihin ja kosteuden lisääntymiseen. Viileälle säälle herkkä voi kasvattaa kylmänsietoaan karaisemalla kehoaan ja ulkoilemalla säästä riippumatta. Toinen vaihtoehto on suojautua koleudelta kunnon ulkoiluvarusteilla. Osa kylmänherkistä on löytänyt avun reumapotilaiden käyttämistä villalämmittimistä.

Lenkkeily sateella ei ole terveellistä.

Tarua. Vaikka varoitukset jalkojen kastumisesta ja märillä hiuksilla ulkoilemisesta ovat monelle lapsuudesta tuttuja, niillä ei ole todettu olevan tieteellistä perää. Pelkkä kastuminen ei ole flunssan riskitekijä. Kuiviin vaatteisiin kannattaa tosin vaihtaa heti kastumisen jälkeen. Säällä kuin säällä liikkuminen on terveyttä edistävää, kunhan se tapahtuu normaalin rasituksen rajoissa. Fyysinen rasitus nimittäin laskee hetkellisesti immuunipuolustusta.

Kylmettyminen altistaa flunssalle.

Totta. Elimistön kylmettyminen herkistää limakalvoja ja saattaa heikentää paikallispuolustusta edistäen siten viruksen etenemistä. Se ei kuitenkaan suoranaisesti aiheuta flunssaa. Flunssan mekanismeja tunnetaan yhä huonosti, ja tulokset vaihtelevat tutkimuksesta riippuen. On mysteeri, kuinka flunssaa ehkäistään ja miten se parannetaan.

X