Iskikö norovirus? Toimi näin, kun pahoinvointi alkaa

Hoida norovirustautia juomalla runsaasti. Voit sekoittaa kotitekoisen ripulijuoman vedestä, suolasta ja sokerista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hoida norovirustautia juomalla runsaasti. Voit sekoittaa kotitekoisen ripulijuoman vedestä, suolasta ja sokerista.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Norovirus on ärhäkkä tauti. Mitkä ovat noroviruksen oireet? Miten toimia, jos norovirus iskee? Asiantuntija vastaa.

1.  Oksennan ja ripuloin taukoamatta. Eikö tähän noroon ole mitään lääkettä?

Norovirustautiin ei valitettavasti ole mitään lääkitystä, se on vain kestettävä.

Toki voit kokeilla parin vuorokauden ajan ripulointia hillitsevää lääkettä, jota saa apteekista ilman reseptiä. Vaikuttavana aineena siinä on loperamidi.

Monet asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että on parempi antaa suoliston tyhjentyä vapaasti. Näin viruksetkin saadaan pois elimistöstä mahdollisimman nopeasti.

Taudin itämisaika on 12 tunnista vuorokauteen. Yleensä oireet loppuvat yhtä äkillisesti kuin ovat alkaneetkin.

2.  Olisiko käytävä lääkärissä varmistamassa, että kyseessä on varmasti norovirus?

Koska noroviruksen aiheuttama tauti on oireiltaan tyypillinen ja lyhytaikainen, ja ankarista oireistaan huolimatta varsin viaton, ulostenäytteitä virusten etsimiseksi ei yksittäisiltä potilailta yleensä oteta.

Noroviruksen oireet

  • Oksentaminen
  • Ripulointi
  • Pahoinvointi
  • Pieni kuumeilu
  • Päänsärky
  • Vatsa-ja lihaskivut

Noroviruksen tarttuvuus

Norovirushan esiintyy tautiryppäinä, joiden vilkkainta aikaa on tammi- ja toukokuun välinen aika. Toisin kuin muut ripulitaudit, norovirustauti on kesällä harvinainen.

Virus tarttuu ensisijaisesti juomaveden ja elintarvikkeiden välityksellä. Erityisesti se on yhdistetty kypsentämättömänä syötäviin kasviksiin ja ulkomaisiin pakastemarjoihin.

3. Juoda pitäisi, mutta kuinka paljon ja mitä?

Suositeltava määrä on 1,5–2 litraa vuorokaudessa. On juotava niin paljon, että limakalvot eivät tunnu kuivilta, eikä olo ole voimakkaan uupunut.

Tuoremehu, vesi, tee ja maito käyvät juomiksi. Makeaa virvoitusjuomaa ei kannata juoda liikaa eikä yksistään, sillä se saattaa aiheuttaa osmoottisen ripulin.

Kuivumista voi ehkäistä ja hoitaa suoloja ja sokeria sisältävillä apteekkivalmisteilla. Ripulijuomasta voi tehdä myös kotiversion: sekoita litraan vettä ruokalusikallinen sokeria ja teelusikallinen suolaa.

Urheilujuomissakin on suolaa ja sokeria, mutta niitä ei suositella, koska mukana on myös monenlaisia lisäaineita ja piristeitä.

Kannattaa juoda pieniä määriä pitkin päivää ja pitää juoma haaleana. Nestettä kyllä imeytyy, vaikka saattaa tuntua, että kaikki tulee ulos saman tien. Kylmä neste saattaa ärsyttää ruoansulatuskanavaa.

Noroviruksen leviäminen: Noroviruksen iskiessä suositeltava määrä olisi juoda 1,5–2 litraa nestettä vuorokaudessa. On juotava niin paljon, että limakalvot eivät tunnu kuivilta, eikä olo ole voimakkaan uupunut

Noroviruksen iskiessä suositeltava määrä olisi juoda 1,5–2 litraa nestettä vuorokaudessa. On juotava niin paljon, että limakalvot eivät tunnu kuivilta, eikä olo ole voimakkaan uupunut. © Tommi Tuomi/OM-arkisto

4. Pitäisikö yrittää myös syödä jotain?

Oksennusvaiheen paasto ei ole vaarallista, kunhan muistaa juoda riittävästi. Heti, kun siltä tuntuu, voi yrittää syödä jotakin.

Mikä tahansa ruoka, mikä maistuu, sopii. Vältä kuitenkin mausteisia ruokia, sillä ne ärsyttävät vatsaa. Alussa on hyvä suosia kevyitä ruokia, kuten vaikkapa sosekeittoja.

5. Noroviruksen kesto – Kuinka kauan on pysyteltävä poissa töistä?

Tavallisesti norovirustauti kestää 1–3 vuorokautta.

Elintarviketyössä ja terveydenhuollon potilastyössä olevien pitäisi pysytellä poissa töistä kaksi vuorokautta ripuloinnin ja oksentamisen päätyttyä. Sama koskee päiväkotilapsia.

Muiden työssäkäyvien poissaoloa ei ole lähdetty rajaamaan, sillä se olisi yhteiskunnallisesti aika iso päätös.

Koska norovirus leviää todella helposti, aktiivisen sairastamisen aikaan on hyvä pysytellä kotioloissa. Tuskinpa kukaan jaksaa silloin missään käydäkään.

On hyvä muistaa, että vaikka olisi jo parantunut, suolen toiminta voi olla epäsäännöllistä vielä usean viikon ajan. Suolen toimintaa voi yrittää tasapainottaa maitohappobakteereilla.

Toisin kuin useimmat bakteeriripulit, norovirustauti ei aiheuta jälkitauteja, kuten kroonista ripulia tai niveltulehduksia.

6. Missä vaiheessa norovirus vie päivystykseen?

Terve aikuinen voi yleensä sairastaa noroviruksen kotona. Jos on kuivumisen merkkejä, kuten kuivat limakalvot tai voimakasta uupumusta, on hakeuduttava päivystykseen.

Hoitoon pitää hakeutua myös, jos vatsaan koskee niin, että sitä ei voi painella, jos kuume ja ripulointi eivät väisty kolmessa päivässä tai jos ulosteessa on verta, joka ei ole peräisin perä- pukamista.

Pienet lapset, joita norovirus onneksi kiusaa harvemmin, vanhukset sekä perussairautta sairastavat kuuluvat riskiryhmään. Kynnys hoitoon hakeutumiseen on heidän kohdallaan matalampi.

Päivystyksessä aloitetaan kuivumisen hoito suonensisäisellä nestehoidolla ja selvitetään tilannetta laboratoriotutkimusten avulla. Jos oireet ovat epätyypillisiä, tutkimuksissa suljetaan pois myös muita suolistoinfektioiden aiheuttajia.

7. Voiko noroviruksen leviämistä muihin perheenjäseniin estää?

Vaikeaa se on, sillä päinvastoin kuin useimmat ripulitaudit, norovirus tarttuu herkästi ihmisestä toiseen kosketuksen kautta. Kun yksi perheessä sairastuu, yleensä kaikki saavat tartunnan – mutta ehkä vain puolet sairastuu.

Tartunnan voi saada myös pinnoilta, joita sairas on koskettanut, kuten esimerkiksi ovenkahvoista ja valonkatkaisijoista.

Hyvin pieni annos, vain sata norovirusta, riittää aiheuttamaan taudin. Grammassa ripuliulostetta on miljardeja viruksia.

8. Miten viruksen leviämistä voi hillitä?

Huolellinen käsienpesu vähentää virusten määrää merkittävästi. Siksi kädet pitää pestä aina WC:stä lähtiessä ja ennen ruokailua runsaalla lämpimällä vedellä ja saippualla. Kädet kannattaa kuivata huolellisesti.

Desinfektioaineet, kuten alkoholipitoiset käsihuuhteet, eivät hävitä virusta yhtä tehokkaasti kuin saippuapesu, eikä niiden käyttö korvaa pesemistä.

WC, hanat ja kosketuspinnat kannattaa puhdistaa klooripohjaisella siivousaineella virusten hävittämiseksi. Likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet pitää pestä vähintään 60 asteessa.

9. Kuinka kauan sairastanut voi levittää tautia?

Vaikka potilas on parantunut noroviruksesta, hän erittää virusta vielä useita päiviä. Käytännössä tarttuvuus kuitenkin loppuu heti, kun varsinainen ripuli loppuu.

Virusta voi levittää myös sellainen tartunnan saanut, joka ei itse ole sairastunut.

10.  Norovirus sairastettu, saanko nyt pitkän immuniteetin?

Valitettavasti et. Norovirustaudin sairastaneille kehittyy vain lyhytaikainen, kuukausia tai vuoden kestävä immuniteetti, eikä sekään ole täysin suojaava.

Lisäksi suoja on huono muita noroviruksen kantoja kohtaan. Uuteen norovirustautiin voi siis sairastua piankin uudestaan, jos sen aiheuttaa eri noroviruskanta.

Tällä hetkellä tunnetaan noin kuusi ärhäkämpää norovirusta, mutta kantoja on lukuisia erilaisia.

Asiantuntijana työterveyshuollon erikoislääkäri Jarmo Taipale, Mehiläisen työelämäpalvelut, Lappeenranta ja Imatra.

Juttu on julkaistu ensi kerran Seurassa 6/2018.

Lue myös: Iskikö norovirus? Oksennustauti alkaa ärhäkästi oksentelulla, kouristavilla vatsakivuilla ja ripulilla – näin ehkäiset ja hoidat norovirustartuntaa

X