Jodia voi saada liian vähän

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Vaikka suomalaiset syövät paljon suolaa, voi jodin saanti yllättää, kertoo erikoistutkija Iris Erlund Terveyden - ja hyvinvoinninlaitokselta.

Moni suomalainen saa suositeltua vähemmän jodia

Totta. Jodin saanti on vähentynyt koska ihmiset syövät aiempaa vähemmän kotona tehtyä ruokaa. Jodia lisätään vain kotitalouksissa käytettävään ruokasuolaan. Suurkeittiöruoka ja einekset sisältävät useimmiten jodioimatonta suolaa.

Jodia kannattaa ottaa lisäravinteena

Tarua. Jodin saanti kannattaa turvata syömällä suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan. Päästään pitkälle, kun syödään rasvattomia ja vähärasvaisia nestemäisiä maitotuotteita 5–6 desilitraa päivässä ja kalaa kaksi kertaa viikossa. Jodioimattomat merisuolat ja muut gourmetsuolat kannattaa vaihtaa takaisin jodioituun suolaan. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaiken kaikkiaan suomalaiset saavat vieläkin aivan liikaa suolaa ja sitä pitää vähentää.

Jodia voi saada liikaa

Totta. Ei kuitenkaan tavallisesta suomalaisesta ruoasta. Jotkut henkilöt ovat herkempiä liialliselle jodin saannille kuin toiset. Esimerkiksi leviä, kuten merilevää, ei kannata intoutua popsimaan, koska niiden jodipitoisuudet vaihtelevat kovasti ja voivat olla todella suuria.

Seura 30/2014

X