Johtuvatko täit huonosta hygieniasta?

Täin munat eli saivareet irtoavat hiuksista tiheällä täikammalla. © Colourbox
Täit leviävät helposti lapsesta toiseen. Tartunnalla ei ole mitään tekemistä hygienian kanssa, tartuntatautien terveydenhoitaja Päivi Häkkinen Vantaan tartunta-tauti- ja hygieniayksiköstä kertoo.

Johtuvatko täit huonosto hygieniasta? Asiantuntija vastaa totta vai tarua -väittämiin.

Koko perheen ei tarvitse ryhtyä täiden häätöön, jos yhdellä on tartunta.

TOTTA. Ainoastaan todetut tapaukset hoidetaan – koko perheen ei tarvitse pestä hiuksiaan täisampoolla. Näin ehkäistään se, ettei täikanta kehity vastustuskykyiseksi täisampoiden vaikuttaville aineille. Myöskään koko kodin kuuraaminen desinfiointiaineilla ei ole tarpeellista. Tartunnan voi todeta tiheän täikamman avulla. Tartunnan saaneen perheenjäsenen petivaatteet, pipot, kammat ja hiusharjat sekä täisampoopesun jälkeen käytetyt pyyhkeet on pestävä huolellisesti.

Täit johtuvat huonosta hygieniasta.

TARUA. Täit kävelevät päästä toiseen, olivatpa hiukset puhtaat tai likaiset. Tartunta ei siis kerro mitään hygienian tasosta. Kouluissa ja päiväkodeissa tehdään paljon ryhmätöitä, jolloin lapset istuvat lähekkäin. Silloin täit pääsevät tarttumaan helposti lapsesta toiseen. Jos täitä on liikkeellä, on syytä olla lainaamatta toisten pipoja ja pitää pitkät hiukset kiinni.

Täit katoavat kotikonstein.

TOTTA. Yksi tärkeimmistä välineistä on tiheä täikampa, joita saa apteekeista. Sillä käydään hiukset tarkasti lävitse päivittäin täitartunnan ilmaannuttua, jotta täin munat eli saivareet saataisiin irtoamaan hiuksista. Lisäksi käytetään reseptittä saatavaa täisampoota. Tehokkaiksi ovat osoittautuneet ainakin tuotteet, jotka sisältävät dimetikonia. Sillä kannattaa pestä hiukset viikon välein kahdesti, vaikka pakkauksessa luvattaisiin yhden käyttökerran riittävän täiden häätöön.

Lue myös: Täit eivät välitä hiusten väristä tai laadusta – Ne etsivät ruokaa: ihmisen verta