Joka viides suomalainen on ottanut punkkirokotteen – Tästä syystä teho voi jäädä vajaaksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Puutiaisen elinkierto munasta aikuiseksi kestää 2–3 vuotta. Suomessa esiintyy noin 1500 erilaista punkkia, joista vain kaksi on ihmisille haitallisia: puutiainen ja taigapunkki.
Puutiaisen elinkierto munasta aikuiseksi kestää 2–3 vuotta. Suomessa esiintyy noin 1500 erilaista punkkia, joista vain kaksi on ihmisille haitallisia: puutiainen ja taigapunkki. Kuva: iStock
Yhä useampi ottaa TBE-rokotteen, joka suojaa puutiaisaivotulehdukselta. Monelta rokotussarja jää kuitenkin kesken, vaikka se olisi täyden suojan saamiseksi tärkeää.

Suomalaisista jo 21 prosenttia on ottanut TBE-punkkirokotteen suojautuakseen puutiaisaivotulehdukselta, kertoo lääkeyhtiö Pfizerin kyselytutkimus.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, mutta uusintarokotukset jäävät usein ottamatta. Alle 40 prosenttia rokotteen ottajista oli ottanut rokotussarjan loppuun. Heistäkin vain joka neljäs otti kaikki rokotteet suositellussa aikataulussa.

Kun punkkirokote on otettu, perussarjan toinen rokote pitäisi ottaa 1–3 kuukauden kuluttua. Rokotesarjan kolmas erä pitäisi vielä muistaa ottaa 5–12 kuukautta toisen rokotteen jälkeen.

Koko rokotesarjan ottaminen kestää siis puolesta vuodesta yli vuoteen, ja siksi se varmasti monelta jääkin kesken, silkasta unohduksesta.

Perussarjan jälkeen pitää vielä ottaa tehosterokotteita muutaman vuoden välein.

Puutiaiset levittävät koiriin borrelisoosia ja anaplasmoosia. Puutiaisaivotulehdus on koiralla harvinainen, mutta mahdollinen. 

Puutiaiset levittävät koiriin borrelisoosia ja anaplasmoosia. Puutiaisaivotulehdus on koiralla harvinainen, mutta mahdollinen.  Kuva: iStock

Auttaisiko digitaalinen rokotuskortti muistamaan punkkirokotteen?

Koska unohdukset ovat luultavasti yksi merkittävä syy, miksi rokotussarja jää useimmilta kesken, on paikallaan kysyä, onko paperinen rokotuskortti enää ajantasainen tapa hoitaa rokotusten ylläpitäminen.

Digitaalinen rokotuskortti ratkaisisi ongelman, koska sen myötä olisi helppo ottaa käyttöön myös automaattiset tekstiviestimuistutukset, kun joku rokotteista vaatii tehostetta tai rokotuksen uusimista.

Koska sähköistä rokotuskorttia ei ole, kätevä tapa muistaa tehosterokotteet voi olla seuraavan rokotusajan varaaminen etukäteen. Varatusta ajasta kilahtaa useimmilla terveysasemilla muistutus suoran puhelimeen.

Lue myös: Väärä uskomus: Riski borrelioosiin ei katoa, vaikka poistat punkin pian – voi tarttua alle tunnissa

Puutiaisen elinkierto munasta aikuiseksi kestää 2–3 vuotta. Suomessa esiintyy noin 1500 erilaista punkkia, joista vain kaksi on ihmisille haitallisia: puutiainen ja taigapunkki.

Puutiaisen elinkierto munasta aikuiseksi kestää 2–3 vuotta. Suomessa esiintyy noin 1500 erilaista punkkia, joista vain kaksi on ihmisille haitallisia: puutiainen ja taigapunkki. Kuva: iStock

Vaikka ottaisit punkkirokotteen, muista myös perinteinen punkkisyyni

Vaikka ottaisi punkkirokotteen, kannattaa muistaa luonnossa liikkuessaan myös oikeanlaisen pukeutumisen merkitys.

Pitkähihainen paita ja sukan varret pitkien housujen päällä hidastavat punkin pääsyä iholle. Pientä punkkia on vaikea erottaa silmällä, mutta vaaleista vaatteista etenkin aikuiset muodot voi havaita helpommin. Nymfit ovat niin pieniä, että niiden havaitseminen on vaikeaa.

Luonnossa liikkumisen jälkeen kannattaa tehdä perinteinen punkkisyyni: käy iho tarkkaan läpi, erityisesti taivekohdat, hiukset, päänahka, hiusraja ja korvantaukset.

Punkki voi ryömiä iholla pitkään ennen kuin se löytää sopivan puremakohdan. Punkkisyyni kannattaa siis tehdä säntillisesti etenkin, jos liikkuu alueella, jossa punkkeja on paljon.

TBE-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan vain alueilla, joissa puutiaisaivotulehdusta esiintyy eniten, kuten Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Lohjalla. Muilla alueilla asuvat joutuvat maksamaan rokotteensa itse.

Lisää tietoa kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvista alueista löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.

Puutiaisen aikuiset muodot on suhteellisen helppo nähdä vaaleita vaatteita vasten. Punkkirokotteen voi ottaa suojaamaan TBE-tartunnalta, mutta punkkien tarttumista se ei estä.

Puutiaisen aikuiset muodot on suhteellisen helppo nähdä vaaleita vaatteita vasten. Punkkirokotteen voi ottaa suojaamaan TBE-tartunnalta, mutta punkkien tarttumista se ei estä. Kuva: iStock

Lue myös: Punkin voi irrottaa myös käsin – lue ohjeet

X