Juo helteellä riittävästi – Nämä lääkkeet ja kuivuminen voivat muuten johtaa munuaisvaurioon

Kuivuminen yhdistettynä tulehduskipulääkkeiden ja tiettyjen verenpainelääkkeiden käyttöön voi johtaa äkilliseen munuaisvaurioon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helteellä pitäisi muistaa juoda riittävästi, muuten keho kuivuu herkästi, ja joissakin tapauksissa munuaiset voivat vaurioitua.

Kuivuminen yhdistettynä tulehduskipulääkkeiden ja tiettyjen verenpainelääkkeiden käyttöön voi johtaa äkilliseen munuaisvaurioon.
(Päivitetty: )
Teksti:
Saga Wiklund

Elimistön kuivuminen on helteellä haitallista, sillä muiden haittojen lisäksi munuaiset voivat kärsiä ja jopa vaurioitua. Ongelmia liittyy etenkin tulehduskipulääkkeiden käyttöön yhdessä tiettyjen verenpainelääkkeiden, ACE-estäjien ja ATR-salpaajien, kanssa. Nämä voivat aiheuttaa äkillisen munuaisvaurion, jos elimistö pääsee kuivumaan, kerrotaan Munuais- ja maksaliitosta.

Äkillinen munuaisten vajaatoiminta on aluksi usein täysin oireeton. Ensimmäisiä merkkejä voi olla vähentynyt virtsaneritys.  Munuaisilla on monia tärkeitä tehtäviä: ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Ne ohjaavat myös punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Helteestä ikääntyneille herkimmin ongelmia

Hellesäällä varsinkin ikääntyneiden on tärkeää juoda riittävästi.  Munuaisten vajaatoimintaan sairastuu useimmin ikääntynyt, jolla on munuaisten toimintaan vaikuttavia lääkityksiä. Elimistön kuivuminen pitkän helteen tai oksennustaudin vuoksi voi myös johtaa munuaisten vaurioitumiseen.

”Nestehukka tai liian matala verenpaine voivat johtaa munuaisiin tulevan verenkierron vähenemiseen ja munuaistoiminnan huononemiseen. Taustalla voi olla myös oksentelu, kuumeilu, verenvuoto, vakava infektio, leikkaus tai sydämen vajaatoiminta”, kertoo osastonylilääkäri, nefrologian professori Patrik Finne HUSista.

Verenpaine- ja tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö pitäisi hänen mukaansa aina tarkistaa ja säätää yksilöllisesti.

Munuaisten toiminta heikkelee jo keski-iässä

Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton. Useimmiten äkillistä munuaisvaurioita hoidetaan nestehoidolla ja sen aiheuttaneiden tekijöiden poistamisella. Erittäin harvoin akuutissa vaiheessa voidaan tarvita tilapäistä dialyysihoitoa.

Munuaisten toiminnan heikkeneminen alkaa jo 40. ikävuoden jälkeen. Iän myötä munuaiset ovat alttiimpia niitä vaurioittaville sairauksille ja ulkoisille tekijöille, ja arviolta yli kolmasosalla yli 65-vuotiaista on vähintään lievä munuaissairaus.

Kohonnut verenpaine, tupakointi, diabetes ja vyötärölihavuus nopeuttavat ikääntyneen munuaisten heikkenemistä entisestään. Munuaissairaus on tärkeää havaita ajoissa, koska sen etenemiseen voidaan vaikuttaa.

Munuaisten vajaatoimintaan voivat johtaa myös muun muassa munuaisten verisuonia vaurioittavat tulehdukset, munuaiskerässairaudet tai myyräkuume. Myös virtsan kulun estyminen voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan; tavallisin syy tähän on miehillä eturauhasen suurentuminen.

Helle lisää myös sydänkohtausten määrää 

Kuumuus kuormittaa myös verenkierto- ja hengityselimistöä. Kuumassa ääreisverenkierto lisääntyy ja pintaverisuonet laajentuvat, verenpaine laskee ja sydämen syke nousee.

Voimakas hikoilu poistaa kehosta nestettä, mikä laskee edelleen verenpainetta ja lisää veren paksuutta. Jos lämmönsäätely heikentyy tai estyy esimerkiksi nestevajeen vuoksi, voi seurauksena olla lämpöuupumus. Pahentuessaan lämpöuupumus voi johtaa hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen.

Helle lisää sydäninfarktien ja aivoverenkiertohäiriöiden määrää, mikä on näkynyt myös lääkärihelikopteritehtävien määrässä. FinnHEMSin lääkärihelikopteritukikohtiin tuli juhannusviikonlopun aikana yhteensä 191 hälytystä eli yli 40 prosenttia enemmän kuin edeltävinä alkukesän viikonloppuina keskimäärin.

Lue myös: Kesän kuumuus voi aiheuttaa lämpöhalvauksen – Näistä oireista kannattaa huolestua

X