Juoksuta kraanavettä – Näistä syistä vettä kannattaa lotrata

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Juoksuta vettä, ennenkuin otat käyttöön
© iStockphoto
Moni on oppinut, että ympäristösyistä vettä ei saa lotrata turhaan. Kuitenkin juomavettä kannattaa juoksuttaa ja vieläpä kunnolla.

1. Ota vesi kylmähanasta

Ruoanlaitto- ja juomavesi kannattaa ottaa kylmävesihanasta. Vettä on hyvä juoksuttaa niin kauan, että se on kunnolla kylmää – silloin se ei ole seissyt putkistossa.

2. Vältä putkista irtoavat kemikaalit

Metallisista vesiputkista voi irrota veteen metalleja, mutta myös muoviputkista voi liueta erilaisia kemikaaleja. Aineet voivat aiheuttaa veteen paitsi pahaa hajua ja makua, ne voivat olla myös terveydelle haitallisia.

3. Huomioi putkisaneerauksen haitat

Kun putkisaneeraus tehdään pinnoittamalla, veteen voi liueta bisfenoli A:ta. Näin voi käydä, jos pinnoitustyö on tehty huonosti, tai pinnoite ei ole täysin kovettunut ennen kuin putket on otettu käyttöön. Bisfenoli A eli BPA saattaa haitata hormonitoimintaa tai lisääntymistä, mutta sitä ei luokitella merkittäväksi terveyshaitaksi.

4. Tee käyttöönotto uusille vesiputkillekin

Ole myös erityisen tarkka, jos kyseessä on uudet vesiputket. Uusista putkista irtoaa alkuvaiheessa enemmän aineita kuin pitkään käytössä olleista. Siksi uudisrakennuksissa ja putkiremonttien jälkeen kannattaa valuttaa runsaasti vettä.

Asiantuntijana kehittämispäällikkö Tuija Kaunisto, Vesi-Instituutti Wander/SAMK.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X