Kaihi etenee vähitellen ja sen huomaaminen voi olla vaikeaa – Näin tunnistat oireet

Kaihileikkaus palauttaa värit ja helpottaa hämäränäköä, mutta ei suojaa muilta silmäsairauksilta. Säännöllisiä silmälääkäritarkastuksia tarvitaan jatkossakin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaihi voi tulla terveelle ihmisellekin jo viisikymppisenä.

Kaihileikkaus palauttaa värit ja helpottaa hämäränäköä, mutta ei suojaa muilta silmäsairauksilta. Säännöllisiä silmälääkäritarkastuksia tarvitaan jatkossakin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Kaihi etenee vähitellen ja sen huomaaminen voi olla vaikeaa. Näin asiantuntija vastaa kymmeneen kysymykseen kaihista.

1. Miksi kaihia voi olla vaikea huomata?

Kaihi etenee vähitellen. Näkö sumenee muutamassa vuodessa, eikä muutosta huomaa alkuvaiheessa. Yleensä vasta lukemiseen tai autolla ajoon liittyvät vaikeudet herättävät ihmisen hakeutumaan silmälääkärille.

Värien näkeminenkin muuttuu. Osalla värit vaalenevat, osalla harmaantuvat, ja osalla ne tulevat ruskeansävyisiksi. Hämärässä näkemisestä voi tulla hankalaa. Joillekin tulee kaksoiskuvia, ja osa kärsii häikäisystä.

Kaihissa silmän linssin eli mykiön sisältämät proteiinit sakkautuvat, jolloin linssi samenee ja paksuuntuu. Samean linssin vuoksi valon kulku verkkokalvolle vaikeutuu ja näkö heikkenee. Koska kaihi muuttaa silmän taittokykyä likitaitteiseksi, aluksi lähinäkö paranee ja ihminen voi pärjätä ilman lukulaseja.

Maallikko voi erottaa paljaalla silmällä vasta hyvin pitkälle edenneen kaihin.

2. Ei kai nuorella voi olla kaihia?

Yleensä kaihi tulee 70–80 ikävuoden välillä, ja se tulee kaikille ennen pitkää, jos vain elää tarpeeksi vanhaksi. Ihan kaikille siitä ei ehdi aiheutua haittaa.

Verensokeritasapainon vaihtelut jouduttavat kaihia, ja siksi se tulee diabetesta sairastavalle yleensä muita varhemmin. Myös olemassa olevat silmäsairaudet ja kortisonilääkitys jouduttavat sitä.

Kaihi voi tulla terveelle ihmisellekin ihan hyvin jo viisikymppisenä. Niitä leikataan vastasyntyneiltäkin, mutta heidän tapauksessaan on kyse kehityshäiriöstä.

3. Kuinka pian todettu kaihi voidaan leikata?

Kaihia ei voida hoitaa laseilla, joten leikkaus on ainoa tapa päästä siitä eroon. Aiemmin kaihia kypsyteltiin, ja se leikattiin vasta kun mykiö oli kovettunut kokonaan. Nykytekniikalla ei kaihia tarvitse kypsytellä, mikä on potilaan etu. Moderneilla menetelmillä kypsän kaihin leikkaaminen on päinvastoin varhaisempaa vaihetta hankalampaa.

Oikea aika leikkaukselle on silloin, kun oireista alkaa olla potilaalle haittaa. Näöntarkkuus on tässä vaiheessa yleensä alle 0,5.

Kaihi kuuluu hoitotakuun piiriin, eli julkisella sektorilla leikkaushoitoon pitäisi päästä puolessa vuodessa siitä, kun silmälääkäri on todennut sairauden.

Kaihileikkaus edellyttää leikkaavan yksikön silmälääkärin tekemää esitutkimusta.

4. Voiko hoitamattomasta kaihista olla vaaraa?

Kaihi on etenevä sairaus, ja oikein pitkälle edenneenä se sokeuttaa. Tosin yleensä se voidaan leikata vielä silloinkin, ja näkö palautuu. Länsimaissa ihmiset pääsevät yleensä kaihileikkaukseen, mutta maailmanlaajuisesti se on yhä suurin sokeuttaja.

Siinä mielessä kaihista on vaaraa, että se voi haitata syvyysnäköä sekä etäisyyksien ja korkeuserojen havaitsemista, mikä voi lisätä tapaturmia. Liikenteessä näön sumeneminen aiheuttaa riskejä.

5. Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Leikkaus tehdään tippapuudutuksessa, jolla silmän side- ja sarveiskalvo saadaan tunnottomiksi. Potilas makaa leikkauksen aikana eikä tunne kipua. Samentunut mykiö imetään sitä ympäröivästä linssipussista ultraääni-imukärjellä pois ja sen tilalle laitetaan tekomykiö. Toimenpide kestää 10–20 minuuttia. Yleensä molemmat silmät voidaan leikata samalla käynnillä.

Silmän sisällä työskentely on tarkkaa työtä, jota potilaan yskäisy voi häiritä. Siksi köhäisenä ei parane tulla leikkaukseen.

Leikkausta on turha pelätä. Kaihileikkaus on yleisin maailmassa tehtävä leikkaus, josta lääkäreillä on pitkä kokemus. Mutta jos leikkaus jännittää, lääkäriltä voi pyytää rentouttavaa esilääkitystä.

6. Näkeekö leikkaustuloksen heti?

Heti leikkauksen jälkeen näkö on vielä vähän sumea. Jos leikkaus tehdään aamulla, illalla näkö on yleensä jo selkeästi parempi ja muutaman päivän päästä hyvä. Silmiä saa käyttää heti, kun niillä näkee. Ne voivat olla vähän arat ja valoherkät.

Moni kaihileikattu kertoo ymmärtäneensä vasta leikkauksen jälkeen, miten sairaus muutti värinäköä. Potilas saattoi aiemmin nähdä vaikka kodin tekstiilit tummempina kuin ne olivat.

7. Millainen toipumisaika on?

Leikkausta seuraavan parin viikon ajan pitää ottaa rauhallisesti ja välttää esimerkiksi rankkaa liikuntaa ja askareita, kuten puutarhatöitä.

Leikkauksessa silmään tehdään pikkiriikkiset haavat mykiön poistoa varten eikä näitä haavoja ommella, vaan ne sulkeutuvat itsestään. Ponnistelu nostaa silmän painetta, jolloin haavat voivat avautua. Työssä käyvälle henkilölle sairauslomaa kirjoitetaan yleensä viikon verran.

Potilas saa varautua silmätippojen tiputteluun noin neljän viikon ajan. Tipat sisältävät kortisonia ja antibiootteja ja ehkäisevät kaikkiin leikkauksiin liittyvää tulehdusriskiä.

Myös saunomista ja uimista pitää välttää parisen viikkoa, eikä silmiä saisi hieroa. Meikkaamiseenkin tulee tuon mittainen tauko.

Autoilua koskevat rajoitukset kannattaa aina varmistaa leikkaavalta lääkäriltä. Yleensä kaihileikkauksesta tulee noin kahden viikon ajokielto, varsinkin jos molemmat silmät leikataan samalla kertaa.

8. Mikä on jälkikaihi?

Osalle leikatuista tulee parin vuoden kuluttua toimenpiteestä vastaavia oireita kuin ennen leikkausta, ja kyse on jälkikaihista. Siinä uutta linssiä ympäröivän kalvopussin seinämä samentuu.

Jälkikaihi voidaan hoitaa laserilla vastaanotolla, ja aikaa menee parisen minuuttia.

9. Onko kaihileikattu turvassa muilta silmäsairauksilta?

Leikkaus ei vähennä silmäsairauksien riskiä, ja siksi jokaisen ihmisen tulisi huolehtia säännöllisistä silmälääkäritarkastuksista. Kaihi ajoittuu usein samaan ikään kuin silmänpainetauti eli glaukooma, joka on sokeuttava sairaus.

Glaukooman ehkäisemiseksi silmänpainetta tulisi seurata ja näköhermo tutkittaa. Kannattaa muistaa, että ihmisellä voi olla glaukooma, vaikka silmänpaine olisi normaali.

10. Suojaako taittovirheleikkaus kaihilta?

Tapoja tehdä taittovirheleikkaus on useita. Kaihi etenee normaalisti, jos leikkaus on tehty käsittelemällä sarveiskalvoa. Mutta jos taittovirhettä korjataan vaihtamalla oma mykiö keinomykiöön, kaihia ei tule.

Auringon UV-säteily jouduttaa kaihin tuloa, ja siksi kirkkailla keleillä kannattaa pitää aurinkolaseja. Terveellisistä elämäntavoista on tässäkin tapauksessa hyötyä: tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö kasvattavat kaihin todennäköisyyttä.

Asiantuntijana Antti Mäkelä, silmätautien erikoislääkäri, Tampereen yliopistollinen sairaala.

Lue myös:

Kaihi leikattiin molemmista silmistä

Huonon näön syyksi selvisi silmänpohjan rappeuma

Miksi näkö heikkenee iän myötä?

X