Kaikkia sieniä ei kannata kuivata – miten sienet kannattaa säilöä?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Mirva Kakko OM
Kuivaaminen sopii useimmille sienille, mutta aina se ei ole vaivan väärti, kertoo Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen.

Kuivaus sopii kaikille sienille

Totta. Kaikkia sieniä voi säilöä kuivaamalla. On kuitenkin makuasia, mitä sieniä kukin haluaa kuivata. Tateille, haperoille ja ohutmaltoisille sienille, kuten mustatorvisienille ja suppilovahveroille kuivaaminen sopii yleensä erinomaisesti. Kirpeät rouskut täytyy kuivaamisen jälkeen keittää, jotta kirpeys saadaan pois. Siksi kirpeiden rouskujen säilöminen kuivaamalla on monien mielestä turhan työlästä. Kantarellin kuivaus jakaa mielipiteitä. Joidenkin mielestä se sopii hyvin, toisten mielestä kantarellit sitkistyvät kuivatessa.

Sieniä ei voi pakastaa raakoina

Tarua. Sieniä voi hyvin pakastaa raakoina, jos haluaa esimerkiksi piirakan päälle satokauden ulkopuolella niiden kauniin muodon. Raakoja, viipaloituja tai pilkottuja sieniä pakastettaessa täytyy laittaa pakastuskytkin päälle, jotta ne jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Se on tärkeää, jotta sienien entsyymitoiminta loppuu pikaisesti ja niiden rakenne säilyy mahdollisimman hyvänä. Raakojen sienten pakastaminen vie kuitenkin paljon tilaa. Siksi kannattaa miettiä, mitä on järkevää pakastaa raakana.

Pakastetut sienet säilyvät hyvin pakastimessa

Totta. Sienet säilyvät hyvin, jos ne pakastetaan oikein. Jos ne on kypsennetty ennen pakastamista ilman rasvaa ja suolaa, ne säilyvät paremmin. Pakkauksen täytyy myös olla ilmatiivis. Jos siihen pääsee pakastimessa ilmaa, sienet kuivuvat ja niihin voi tulla väri- ja makumuutoksia. Sienet säilyvät yleensä hyvin, kun ne on pakastettu viipaleina litteään pakkaukseen, jolloin ne ovat jäätyneet nopeasti.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, jos syön raakoja sieniä?

Sienitutkija julistaa sienikauden alkaneeksi: tatit alkavat nousta

X