Kalju saa helposti auringonpistoksen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Auringonpistos voi johtaa vaaralliseen lämpöhalvaukseen, varoittaa Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Hannu Rintamäki.

Auringonpistos voi tappaa

Tarua. Auringonpistos ei voi aiheuttaa yksittäisenä syynä kenenkään kuolemaa. Voi kuitenkin olla, että se on viimeinen kuormitustekijä ihmiselle, joka on jo valmiiksi heikossa kunnossa. Lämpöhalvaus on sen sijaan hengenvaarallinen tila kenelle vaan. Lämpöhalvauksessa ei ylikuumene pelkästään pää, vaan koko ruumis. Auringonpistos voi johtaa hoitamattomana lämpöhalvaukseen. Auringonpistos on vahingollisin lapsille ja vanhuksille.

Kalju pää on alttiimpi auringonpistokselle kuin tukallinen

Totta. Tukka suojaa päätä auringonpistokselta jonkin verran. Tummat hiukset imevät lämmön, mutta eivätkä johda lämpöä edelleen päänahkaan. Vaalea tukka taas heijastaa valoa. Auringonpistoksen välttämisen kannalta kaikkein paras on ilmava, kiharainen ja paksu tukka.

Aurinkorasva suojaa auringonpistokselta

Tarua. Aurinkorasva auttaa vain ultravioletti-säteilyn torjuntaan. Vaikka sillä onkin häviävän pieni vaikutus auringonpistoksen ehkäisyyn, ei sen vaikutus riitä. Paras suojautumiskeino on leveälierinen väljä hattu.

Seura 23/2014

X