Kasviestrogeenit auttavat vaihdevuosioireisiin – Fenkoli yllättää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kasviestrogeenit auttavat vaihdevuosiongelmiin. © Colourbox
Etsitkö apua vaihdevuosiongelmiin? Kasviestrogeenit nostavat luonnollisella tavalla hormonitasoa eikä niillä ole sivuvaikutuksia.

Kuumat aallot ja yöhikoilu kuuluvat useimmilla vaihdevuosiin. Samoin monet kokevat, että vaihdevuodet saavat mielialan heittelehtimään ja tuovat univaikeuksia. Lisäksi monet kärsivät siitä, että seksuaalisen halut katoavat.

Tutkimukset osoittavat, että estrogeenin puute on vaihdevuosioireiden pääsyyllinen. Hormonikorvaushoito onkin yleinen keino auttaa vaihdevuosista kärsiviä naisia, mutta moni pohtii sen aiheuttamia sivuvaikutuksia. Niinpä keinoja helpottaa oloa etsitään myös vaihtoehtoisista, kasvisperäisistä keinoista. Kasviestrogeenit nostavat luonnollisella tavalla hormonitasoa eikä niillä ole sivuvaikutuksia.

Nyt: fenkolia vaihdevuosioireisiin

Amerikkalainen Menopause-lehti kertoi vastikään uudesta tutkimuksesta, jossa huomattiin fenkolin sisältämän kasviestrogeenin helpottavan vaihdevuosioireita. Aikaisemmin on tiedetty, että fenkoli auttaa ruoansulatusongelmiin ja PMS-oireisiin.

Uuden tutkimuksen mukaan fenkoli auttaa vaihdevuosiongelmiin. © HANNA IMMONEN/KUVARYHMÄ/SKOY

Tutkimus perustuu Teheranissa Iranissa tehtyyn tutkimukseen, johon osallistui 90 naista. Iältään he olivat 45‒60-vuotaita. Puolet osallistujista sai kahdeksan viikon ajan kaksi kertaa päivässä kapselin, joka sisälsi 100 milligrammaa fenkolia. 45 osallistujista saivat puolestaan lumelääkettä.

Kummankin ryhmän oloa tarkasteltiin erilaisia oireita kartoittavan kyselylomakkeen avulla, ja ryhmien vastauksia vertailtiin toisiinsa. Tutkimuksessa selvisi, että fenkolia saaneet osallistujat kokivat, että vaihdevuosioireet helpottuivat. Lumelääkettä saaneet eivät tunteneet olotilansa muuttuneen positiiviseen suuntaan.

Myös nämä kasviestrogeenit auttavat

Useissa kasviksissa, siemenissä ja jyvissä on kasviestrogeenejä. Tunnetuimpia vaihdevuosiin käytettyjä rohdoksia ovat puna-apila ja soija. Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että myös lakritsi auttaa kuumiin aaltoihin.

Monissa tutkimuksissa on selvitetty valeriaanan eli rohtovirmajuuren vaikutuksia vaihdevuosien aikaisiin lämpötilan muutoksiin. Tutkimukset todistavat, että se lievittää kuumia aaltoja. Valeriaana auttaa myös uniongelmiin sekä vaikuttaa serotoniinitasoon ja kohottaa näin mielialaa.

Lähde: Medical News Today

Lue lisää:

Auttavatko elintavat vaihdevuosiin?

Vaihdevuosioireisiin voi vaikuttaa elintavoilla – näin se onnistuu

 

X