Kasvomaski haisee, voiko sitä käyttää? – Ylitarkastaja: ”Epämiellyttävä haju ei kerro suoraan mitään tuotteen vaarallisuudesta”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
maski
Lemua ei tietenkään tarvitse ehdoin tahdoin kestää. Jos tuuletus ja pesu eivät auta, seuraavalla kauppareissulla voi ostaa niitä maskeja, jotka sopivat omalle nenälle paremmin. © iStock
Suomen markkinoilta ei löytynyt myrkyllisiä hengityssuojaimia. Monista tekstiileistä, kuten myös kasvomaskeista, lähtee uutena määrittelemätöntä pesuaineiden ja ”kemikaalien” teollista hajua.

Jos kasvomaski haisee pahalta, onko sen pitäminen vaarallista terveydelle? Mitä myrkkyjä maskista silloin leijuu hengitysilmaan?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testautti tänä keväänä Suomessa myytäviä kankaisia kansanmaskeja ja kertakäyttösuojaimia, mittauttaakseen näistä satojen eri haihtuvien aineiden pitoisuudet.

Koronankieltäjien verkkokeskusteluissa on varmana totuutena kerrottu, miten maskien pitäminen aiheuttaa ihmisille aivovaurioita ja myrkytyksiä.

Ehkä juuri näidenkin huhujen takia Tukes on saanut ihmisiltä paljon ilmoituksia maskien hajuhaitoista.

Nyt saatu testidata osoitti pelot liioitelluiksi. Hajuja maskeissa oli, myrkkyjä tai matoja ei.

”Emme löytäneet maskeja, jotka aiheuttaisivat vaaraa terveydelle”, sanoo Tukesin ylitarkastaja Petteri Talasniemi.

Kasvomaski turvallinen käyttää hajusta huolimatta

Monista tekstiileistä lähtee uutena määrittelemätöntä pesuaineiden ja ”kemikaalien” teollista hajua. Niin kasvomaskeistakin. Niiden sisältämät aineet voivat myös hetkellisesti ärsyttää herkimpien ihmisten ihoa, hengitysteitä ja silmiä.

”Haju voi olla epämiellyttävää, mutta se ei kerro suoraan mitään tuotteen vaarallisuudesta,” Petteri Talasniemi sanoo.

Testin mukaan maskien haihtuvien aineiden kokonaispitoisuuksissa on isoja eroja. Vaikka testeissä mitatut määrät eivät ylittäneet sallittuja rajoja, herkkänenäinen huomaa eron. Ongelma on silti helppo korjata.

”Kankaiset maskit kannattaa pestä huolellisesti, ja kertakäyttömaskeja voi tuulettaa.”

Lemua ei tietenkään tarvitse ehdoin tahdoin kestää. Jos tuuletus ja pesu eivät auta, seuraavalla kauppareissulla voi ostaa niitä maskeja, jotka sopivat omalle nenälle paremmin.

Lue myös: Ompele kasvomaski lakanakankaasta – Lue myös hygieniaohjeet, joita kasvosuojaimen käyttö vaatii

X