Katupöly piinaa allergisia: Miten siltä voi suojautua?

Jaa artikkeliTilaa Seura
kevätpuhdistus
Katujen puhdistaminen nostattaa pölyä hengitysilmaan. © Colourbox
Toimiva maski asettuu kasvoille hyvin.

Hiekoitus ei ole pahasta astmaatikoille.

Tarua. Mitä vähemmän hiekoitusta vaativaa jäätikköä syntyy, sen parempi astmaatikoille ja allergikoille. Hiekoitushiekoissa on kuitenkin eroja. Hyvästä hiekoitushiekasta on valmiiksi pesty pois hienompi aines, joten se ei pölyä niin pahasti. Hyvä kiviaines on itsessään niin kovaa, ettei se pääse murenemaan eikä hienompaa ainesta siten synny lisää.

Suojamaski suojaa hyvin katupölyltä.

Totta. Tiiviisti kasvon muotoja myötäilevä hengityssuojain suodattaa ilman hiukkasmaisia epäpuhtauksia tehokkaasti. Arkikäyttöön sopii työmailla käytettävä maski, joita saa ostettua rautakaupasta muutaman euron hintaan. Kauniita ne eivät ole, mutta voivat auttaa oireista kärsivää silloin, kun hänen on pakko liikkua ympäristössä, jossa on katupölyä. Suun eteen painetusta huivista saattaa olla myös vähän apua.

Mikä tahansa kasvomaski kelpaa.

Tarua. Rautakaupan maskien lisäksi on olemassa paperisia suojamaskeja, joiden suodatuskyky ei ole välttämättä yhtä hyvä. Toimivan maskin tunnistaa siitä, että se istuu kasvoille hyvin. Lisäksi suodatusluokka on mainittu FFP2- tai FFP3-merkinnällä. Maskia asetellessa on otettava huomioon, että käyttö voi lisätä vääränlaista turvallisuudentunnetta varsinkin tilanteessa, jossa sen asettelussa ei olla tarpeeksi huolellisia.

X