Kauneuskäsitys ei ole opittua – Sokeakin mies rakastaa tiimalasivartaloa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Sokeat miehet pitävät samantyyppisiä asioita kauniina kuin näkevätkin. © Colourbox
Kauneuskäsitys ei ole täysin opittua, vaan se on synnynnäistä.

”Kauneus on katsojan silmissä” tavataan sanoa, mutta tieteellisemmin ilmaisten kauneus on katsojan geeneissä.

Turun yliopiston evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala havainnollistaa, kuinka kauneuskäsitys on kiinni vähän muustakin. Rantalan mukaan pikkulapset ympäri maailman katsovat mieluummin sellaisia kasvoja, joita aikuiset pitävät kauniina. Niin ikään lapset myös leikkivät mieluummin nukeilla, joita aikuisetkin pitävät kauniina.

Jos nukeissa on piirteitä sairaudesta tai ne ovat lihavia tai vanhoja, lasten halu leikkiä niillä vähenee.

Kauneuskäsitys on osin synnynnäinen

”Kauneuskäsitys ei ole täysin opittua, vaan se on synnynnäistä”, Rantala huomauttaa.

Evolution and Human Behavior -lehdessä vuonna 2010 julkaistu tutkimusraportti kertoo, että syntymästä lähtien sokeiden miesten naiskauneusihanne on linjassa näkevien miesten mieltymysten kanssa. Tutkimuksessa sokeat miehet tunnustelivat naismallinukkeja ja pitivät kauniina naisen tiimalasivartaloa.

Näkevät miehet suosivat tiimalasiavartaloa hieman sokeita enemmän, joten tutkijoiden mukaan on mahdollista, että mediakuvasto entisestään voimistaa synnynnäistä mieltymystä.

Kauniiden kasvojen salaisuus

Symmetrisyys ja ihon sävy vaikuttavat kasvojen kauneuskäsitykseen. © Colourbox

Mitattaessa kasvojen puoleensavetävyyttä yksi tärkeimmistä piirteistä niin miehillä kuin naisillakin on kasvojen värisävy. Puoleensavetävimpiä ovat sellaisen henkilön kasvot, joka on saanut ravinnossaan paljon ihoa luonnollisesti sävyttävää karotenoidia. Sitä on paljon kasviksissa, muun muassa porkkanassa.

Tutkimusten perusteella myös kasvojen symmetrisyys näyttää lisäävän puoleensavetävyyttä. Jotta symmetria toteutuisi ihanteellisesti, esimerkiksi silmien välin tulisi olla on sama kuin yhden silmän leveys ja nenän yhtä pitkä kuin korva.

Evoluutiopsykologit selittävät tätä sillä, että symmetria on merkki yksilönkehityksen vakaudesta, jota horjuttavat ympäristötekijät, taudit ja geneettiset ongelmat.

Lue myös:

Onko absoluuttinen sävelkorva geneettinen vai opittu ominaisuus? – Muitakin teorioita löytyy

Johtuuko masennus tulehduksesta? Evoluutio voi selittää yhteyden

Lue Seurasta numero 31/2017, kuinka kauniit ja viehättävät pärjäävät elämässä paremmin kuin muut.

X