Kehon normaalilämpö voi vaihdella asteenkin vuorokaudessa – Mistä ruumiinlämmön vaihtelu johtuu?

”Normaaliksi ruumiin­lämpötilaksi sanotaan 37 astetta. Oma ruumiinlämpöni on ollut vuosia 35,5. Miksi se vaihtelee näin paljon?”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yleensä matala kehon lämpö ei ole merkki sairaudesta, eikä yksittäisenä havaintona anna aihetta lisätutkimuksille.

”Normaaliksi ruumiin­lämpötilaksi sanotaan 37 astetta. Oma ruumiinlämpöni on ollut vuosia 35,5. Miksi se vaihtelee näin paljon?”
Teksti: Virve Järvinen

Kehon normaalilämpö vaihtelee, mutta mikä on normaalia ja milloin on syytä huolestua? Näin ruumiinlämmöstä kertoo asiantuntijamme, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Näin kehon normaalilämpö vaihtelee vuorokauden aikana

Kehon normaalilämpö on terveellä ihmisellä keskimäärin 37 astetta. Tämä voi vaihdella eri ihmisillä asteenkin verran puoleen ja toiseen.

Samalla henkilölläkin lämpö vaihtelee vuorokauden eri aikoina, ja se on tyypillisesti korkeimmillaan iltapäivällä ja matalimmillaan aamuyöllä. Vuorokauden aikana vaihtelu jää alle yhden asteen.

Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kuukautiskierto vaikuttaa kehon lämpöön. Voimakkaassa fyysisessä rasituksessa lämpötila nousee.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Kotilääkäri vastaa -palstalla kysymyksiin vastaa erikoisläkäri Jaakko Halonen.

Mittaatko ruumiinlämmön peräsuolesta vai kainalosta?

Mitattuun lämpöön vaikuttavat lisäksi mittauspaikka ja mittaukseen liittyvät virhelähteet.

Peräsuolesta tai suusta mitattu lämpö on puolisen astetta korkeampi kuin kainalosta mitattu. Kuumemittarin paikka kainalossa voi alentaa kainalolämpöä. Usein mittarin ja ihon väliin jää ilmaa.

Kun kehon normaalilämpö on matala

Voimakas kylmäaltistus laskee kehon lämpötilaa, jolloin puhutaan hypotermiasta. Se voi olla vaarallinen tila.

Hankala kilpirauhasen vajaatoimintakin voi aiheuttaa kehon lämpötilan laskua. Yleensä matala kehon lämpö ei ole merkki sairaudesta, eikä yksittäisenä havaintona anna aihetta lisätutkimuksille.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Lue myös: Tunnista keuhkokuume – Mikä taudille altistaa, miten se hoidetaan ja keille se on riski? Näin vastaa erikoislääkäri 

Rokotteen pistäminen

Aikuinenkin voi ottaa omalla kustannuksellaan pneumokokkirokotteen, joka suojaa pneumokokkibakteerin aiheuttamalta keuhkokuumeelta, aivokalvontulehdukselta ja verenmyrkytykseltä. © iStock

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X