Yhä useampi sairastuu keliakiaan − onko kyseessä muoti-ilmiö vai todellinen ongelma?

Jaa kaverilleTilaa Seura
gluteenisensitiivisyys
Keliakiaa sairastava saa oireita gluteenipitoisista viljoista. © Colourbox
Keliakiaa sairastaa yhä useampi, mutta syytä taudin yleistymiseen ei tiedetä, kertoo ravitsemusterapeutti Katja Nissinen.

Keliakia on entistä tavallisempaa.

Totta. Keliakiaa eli viljatuotteiden sisältämän gluteenin aiheuttamaa, suolistoa tuhoavaa sairautta todetaan koko ajan useammalla. Osaksi kehityssuuntaa selittää diagnostiikan kehittyminen, eli keliaakikot löydetään entistä paremmin, mutta kyse on myös taudin yleistymisestä. Syytä yleistymiseen ei tiedetä. Suomalaisia keliaakikkoja on virallisten tietojen mukaan 37 000, mutta sairaus on alidiagnosoitu. On arvioitu, että keliakiaa sairastaa todellisuudessa satatuhatta suomalaista.

Keliaakikko kestää pieniä määriä gluteenia.

Tarua. Gluteeniton ruokavalio on ehdoton ja elinikäinen. Pienikin hippunen gluteenia ylläpitää elimistöä tuhoavaa autoimmuunireaktiota. Siksi keliaakikon on oltava tarkka sekä ruokaostoksilla että syömisissään kodin ulkopuolella. Tuotteiden on oltava sellaisilla tuotantolinjoilla tuotettuja, ettei kosketusta gluteeniin ole päässyt tapahtumaan. Ravintolassa on pidettävä huoli, ettei omaan annokseen pääse lainkaan gluteenia.

Keliakia on eri asia kuin gluteeniyliherkkyys.

Totta. Gluteeniyliherkkä saa oireita gluteenipitoisista viljoista, vaikkei keliakiaa ole pystytty toteamaan verikokeilla tai ohutsuolesta tähystyksessä otettavalla kudosnäytteellä. Taustalla saattaa olla esimerkiksi ärtynyt paksusuoli tai vehnäallergia, jotka tuottavat klassisia keliakiaoireita: ripulia, ilmavaivoja, vatsanväänteitä ja pahoinvointia.

X